Det är den finska fotografen Sami Majoinen som lyckades fånga det på bild. Foto: PrivatDet är den finska fotografen Sami Majoinen som lyckades fånga det på bild. Foto: Privat
Det är den finska fotografen Sami Majoinen som lyckades fånga det på bild.  Foto: Privat
Verklighetens angry bird? Foto: Sami MajoinenVerklighetens angry bird? Foto: Sami Majoinen
Verklighetens angry bird? Foto: Sami Majoinen

Talgoxen poserar stolt på fotografens bild

Publicerad

En sparvhök slogs mot en skata och tappade sitt byte.

Då tog den lilla talgoxen sin chans – och stal sorken.

Nu snackar hela Norden om ögonblicksbilden.

I Finland kallar man den lilla talgoxen för "en äkta angry bird".

Fotografen Sami Majoinen följde händelsen på fågelbordet i Joensuu i östra Finland i söndags. Själv satt han på tryggt avstånd när en sparvhök upptäckte en sork under bordet och gick till attack.

Mitt under anfallet bestämde sig en förbipasserande skata för att slåss om bytet.

Men när höken och skatan var upptagna med att slåss kom en tredje krigare in i bilden. En desto mindre sådan.

Talgoxen stal sorken när fåglarna slogs

En talgoxe, som likt fotografen Sami Majoinen hade följt kampen, närmade sig den skadade sorken.

När de större fåglarna var upptagna med slagsmålet gick talgoxen fram och högg tag i sorken. Fotografen lyckades fånga den på bild när den tittar rakt in i kameran med ena klon på bytet.

Ovanlig händelse

Det gick på ett ögonblick.

– Jag hann inte ta fler bilder, allt gick så fort, säger fotografen Sami Majoinen till VG.

Han berättar också om sorkens dystra öde.

– Den attackerade sorken och hackade den i huvudet. Den åt hjärnan innan den drog.

Hur vanligt är det att talgoxar fångar och dödar sorkar? Inte särskilt, enligt den norska ornitologiska föreningen. Troligtvis beror talgoxens framgång på att sorken hade skadats tillräckligt mycket av höken och skatan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag