Talesperson för moskén i Gävle på Säpos lista

Rague Ali Yussuf vid Gävle islamiska center har ingen aning om varför han är med på Säpos lista, skriver Gefle Dagblad.
Foto: Google Earth/SKÄRMDUMP
Listan som Säpo lämnat till Skatteverket ingår i projekt "Snowball" – där myndigheter försöker komma åt svenska terrorfinansiärer.
Grafik: SKÄRMDUMP/GOOGLE EARTH

Rague Ali Yussuf vid Gävle islamiska center finns med på en lista Säpo har lämnat till Skatteverket, avslöjar Gefle Dagblad.

Listan ingår i projekt "Snowball" – där myndigheter försöker komma åt svenska terrorfinansiärer och svarta pengar.

– Jag vet ingenting om det du pratar om, säger Rague Ali Yussuf till GD.

Säpo har haft svårt att fälla misstänkta terrorfinansiärer. I stället har man nu tagit hjälp av Skatteverket för att komma åt svenskar som finansierar terror och extremisternas svarta pengar.

Säpo lämnar över namn på personer som misstänks kunna vara med och finansiera terrorism till Skatteverket – som granskar de olika personernas pengaflöden.

Projektet kallas "Snowball".

Talesperson vid Gävlemoskén på Säpos lista

Enligt Gefle Dagblad har Säpo hittills lämnat över runt 400 namn, varav cirka 65 personer har upptaxerats.

En av dessa personer är Rague Ali Yussuf, talesperson vid Gävle islamiska center, skriver GD.


LÄS MER: Skatteverket tar in miljoner från extremister


I augusti blev han upptaxerad på grund av odeklarerade inkomster på 40 000 respektive 60 000 kronor under 2014 och 2015. Enligt honom kan pengarna och transaktionerna på hans konto förklaras men att han har jobbat ideellt med ensamkommande flyktingbarn.

Rague Ali Yussuf: "Jag hjälper människor"

Han säger också att han glömde deklarera 2014.

– Jag är aktiv inom civilsamhället. Jag är aktivist. Jag hjälper människor. Ibland finns det folk som har kontanter och vill att jag hjälper dem att betala en räkning. Sådana saker. Jag har svårt att komma ihåg exakt vad jag svarade till Skatteverket, och ännu svårare att komma ihåg varje insättning som gjordes på mitt konto 2014, säger Rague Ali Yussuf till GD.

Listan som Säpo lämnat till Skatteverket ingår i projekt "Snowball" – där myndigheter försöker komma åt svenska terrorfinansiärer.
Grafik: / SKÄRMDUMP GOOGLE EARTH

Han har inte en aning om varför han är med på Säpos lista.

– Jag vet ingenting om det du pratar om, säger han till GD.

Och:

– Inte överhuvudtaget. Varför? Det är en väldigt bra fråga. Jag måste ringa Säpo och fråga.

Skatteverket: En god samhällsinsats

Tidningen skriver att ytterligare en person som har suttit i styrelsen för Gävlemoskén finns med bland Säpos namn till Skatteverket.

Pia Bergman, samordnare för grova brott på Skatteverket, berättar för GD om arbetet med "Snowball":

– Det här gör vi på tips vi får ifrån Säpo. Och om det då stämmer det som Säpo säger, att de här personerna är misstänkta för terrorbrott och terrorfinansiering och de i stället får ta de pengarna och betala skatt för så kan man väl säga att det är en ganska god samhällsinsats.

Säpo samarbetar med flera myndigheter för att motverka terrorism och terrorfinansiering, men vill inte uttala sig om det operativa arbetet.

Projekt "Snowball"

Sedan i fjol lämnar Säpo över namn på personer som kan ha kopplingar till terrorfinansiering till Skatteverket.

Skatteverket granskar sedan pengaflöden och stämmer av med deklarerade inkomster för att leta upp extremisternas svarta pengar.

Granskningen har hittills gett cirka nio miljoner kronor i skatteintäkter.

Det har varit svårt för Säpo att få till fällande domar mor personer misstänkta för finansiering av terror – enligt SVT finns bara en dom från 2005.

Källor: SVT, GD

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.