Rague Ali Yussuf vid Gävle islamiska center har ingen aning om varför han är med på Säpos lista, skriver Gefle Dagblad. Foto: Google Earth/SKÄRMDUMPRague Ali Yussuf vid Gävle islamiska center har ingen aning om varför han är med på Säpos lista, skriver Gefle Dagblad. Foto: Google Earth/SKÄRMDUMP
Rague Ali Yussuf vid Gävle islamiska center har ingen aning om varför han är med på Säpos lista, skriver Gefle Dagblad. Foto: Google Earth/SKÄRMDUMP
Listan som Säpo lämnat till Skatteverket ingår i projekt "Snowball" – där myndigheter försöker komma åt svenska terrorfinansiärer. Foto: SKÄRMDUMP/GOOGLE EARTHListan som Säpo lämnat till Skatteverket ingår i projekt "Snowball" – där myndigheter försöker komma åt svenska terrorfinansiärer. Foto: SKÄRMDUMP/GOOGLE EARTH
Listan som Säpo lämnat till Skatteverket ingår i projekt "Snowball" – där myndigheter försöker komma åt svenska terrorfinansiärer. Grafik: SKÄRMDUMP/GOOGLE EARTH

Talesperson för moskén i Gävle på Säpos lista

Publicerad

Rague Ali Yussuf vid Gävle islamiska center finns med på en lista Säpo har lämnat till Skatteverket, avslöjar Gefle Dagblad.

Listan ingår i projekt "Snowball" – där myndigheter försöker komma åt svenska terrorfinansiärer och svarta pengar.

– Jag vet ingenting om det du pratar om, säger Rague Ali Yussuf till GD.

Säpo har haft svårt att fälla misstänkta terrorfinansiärer. I stället har man nu tagit hjälp av Skatteverket för att komma åt svenskar som finansierar terror och extremisternas svarta pengar.

Säpo lämnar över namn på personer som misstänks kunna vara med och finansiera terrorism till Skatteverket – som granskar de olika personernas pengaflöden.

Projektet kallas "Snowball".

Talesperson vid Gävlemoskén på Säpos lista

Enligt Gefle Dagblad har Säpo hittills lämnat över runt 400 namn, varav cirka 65 personer har upptaxerats.

En av dessa personer är Rague Ali Yussuf, talesperson vid Gävle islamiska center, skriver GD.

 

LÄS MER: Skatteverket tar in miljoner från extremister

 

I augusti blev han upptaxerad på grund av odeklarerade inkomster på 40 000 respektive 60 000 kronor under 2014 och 2015. Enligt honom kan pengarna och transaktionerna på hans konto förklaras men att han har jobbat ideellt med ensamkommande flyktingbarn.

Rague Ali Yussuf: "Jag hjälper människor"

Han säger också att han glömde deklarera 2014.

– Jag är aktiv inom civilsamhället. Jag är aktivist. Jag hjälper människor. Ibland finns det folk som har kontanter och vill att jag hjälper dem att betala en räkning. Sådana saker. Jag har svårt att komma ihåg exakt vad jag svarade till Skatteverket, och ännu svårare att komma ihåg varje insättning som gjordes på mitt konto 2014, säger Rague Ali Yussuf till GD.

Listan som Säpo lämnat till Skatteverket ingår i projekt "Snowball" – där myndigheter försöker komma åt svenska terrorfinansiärer.Foto: / SKÄRMDUMP GOOGLE EARTH

Han har inte en aning om varför han är med på Säpos lista.

– Jag vet ingenting om det du pratar om, säger han till GD.

Och:

– Inte överhuvudtaget. Varför? Det är en väldigt bra fråga. Jag måste ringa Säpo och fråga.

Skatteverket: En god samhällsinsats

Tidningen skriver att ytterligare en person som har suttit i styrelsen för Gävlemoskén finns med bland Säpos namn till Skatteverket.

Pia Bergman, samordnare för grova brott på Skatteverket, berättar för GD om arbetet med "Snowball":

– Det här gör vi på tips vi får ifrån Säpo. Och om det då stämmer det som Säpo säger, att de här personerna är misstänkta för terrorbrott och terrorfinansiering och de i stället får ta de pengarna och betala skatt för så kan man väl säga att det är en ganska god samhällsinsats.

Säpo samarbetar med flera myndigheter för att motverka terrorism och terrorfinansiering, men vill inte uttala sig om det operativa arbetet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag