"Nej tack inte en tugga till - jag är proppmätt". Foto: Sikström Gunilla
"Nej tack inte en tugga till - jag är proppmätt". Foto: Sikström Gunilla

Talande soptunnor snart i Västerås

Publicerad
Uppdaterad
Just nu pågår en mobilisering i Västerås för att få bort skräpet från gatorna och ner i papperskorgarna. Senaste vapnet mot nedskräpningen kan bli soptunnor som pratar.
- Jo det har diskuterats, säger Hans Näslund, direktör för tekniska nämndens stab.
Just nu pågår ett krig i Västerås. Kriget mot en allt mer omfattande nedskräpning.
– Det har varit en succesivt tilltagande trend att det blir skräpigare och skräpigare, säger Hans Näslund, chef på tekniska nämndens stab i Västerås.
Konventionella vapen i kampen mot nedskräpningen som soptunnor och allmänna containrar har redan införskaffats och kommer att placeras ut vartefter de levereras.
Men det krävs mer för att vinna krig.
– Vi har tittat på talande papperskorgar, säger Hans Näslund.

Riktars sig mot yngre


De pratande papperskorgarna ska först och främst rikta sig mot yngre människor. Barn som tycker att det är kul när soptunnan plötsligt börjar säga något.
– Som jag förstår det så säger den något först när man slänger skräp i den, säger Hans Näslund.
Något som förhoppningsvis ska få barnen (och en hel del vuxna också för man förmoda) att mer eller mindre springa och leta efter skräp att mata den pratande papperspellen med.
– Jag vet att man har testat det här i andra kommuner och det har fungerat väl, säger Hans Näslund.
Så bli inte förvånad om du inom en snar framtid hör ett "tack för skräpet" från papperskorgen du slängde glasspappret i.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag