Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talade ut om trakasserierna – fick besök av sd-toppar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
skrämd. Therese Kanervainen trädde fram och berättade om sexuella trakasserier inom SD. I går fick hon besök i sitt hem från två höga SD-politiker, något som gjorde henne väldigt rädd. Foto: Lisa Mattisson
Foto: Lisa Mattisson

Therese Kanervainen trädde fram som en de som av de som anmält sexuella trakasserier inom SD.

I går fick hon besök i sitt hem av två höga SD-politiker.

- Jag blev så rädd att jag slängde mig på golvet, säger hon.

SD:s politiska sekreterare i Botkyrka skakar när hon öppnar dörren till sitt hem. Utanför ytterdörren står en hemmagjord vas av en petflaska med blommor i.

Sedan det blev känt att hon anmält den nu våldtäktsmisstänkte SD-toppen för sexuella trakasserier i våras har hon varit hemma sjukskriven efter att hon enligt egen utsaga frusits ut ur partigemenskapen.

I går eftermiddags, två dagar efter hon trätt fram i Expressen, fick hon påhälsning av två SD-politiker: Robert Stenkvist, ordförande för partiet i Stockholms län, och Östen Granberg, gruppledare i Botkyrka.

- De stod utanför min dörr och plingade på. Östen stod utanför och höll utkik, de plingade på som fan och stod där väldigt länge medan jag satt på golvet och gömde mig, säger hon.

Varför tror du de kommer hem till dig?

- Det är någonting de vill efter publiciteten i Expressen. Jag tror att det antingen är att det vill tysta mig, eller så kommer de hit med en uppsägelse som de vill att jag ska skriva under, säger hon.

Ville inte skrämmas

Stenkvist menar å sin sida att hans och kollegans besök inte alls handlade om att skrämma eller tysta Therese Kanervainen, utan han de ville som arbetsgivare se till att hon mår bra.

- Vi har ett arbetsgivaransvar att se över hur det är med henne och hur hon mår och så vidare, och så vidare. Vi köpte med oss blommor som man brukar göra när man sjuk lite längre.

Är ert besök på något sätt kopplat till publiceringarna i Expressen?

- Nej, hon har redan gått ut i tidningen. För oss är det ju noll och intet, säger Stenkvist.

Nämner skriverierna

Men när Kanervainen senare på kvällen inför Expressens medarbetare ringer upp Östen Granberg kommer publiceringarna ändå på tal.

- Han nämnde det här med "ja, hoppas att det inte blir några mer skriverier", säger hon.

SD:s pressekreterare Martin Kinnunen bekräftar efter ett samtal till Robert Stenkvist SD-duons berättelse. Men när han inte tror att Expressens reporter hör, säger han till en tredje person i bakgrunden:

- Sedan hade de väl en baktanke att be henne hålla käften.

Vad menade du när du sa så?

- Det menade jag ingenting med. Jag fick ett mejl från Robert Stenkvist och det är den enda kontakten jag har haft. Jag pratade om något annat med min fru, säger Martin Kinnunen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.