Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tal mot armenier var hets mot folkgrupp

Tidigare vice ordföranden för Turkiska riksförbundet Barbaros Leylani har dömts till villkorlig dom och 40 dagsböter för hets mot folkgrupp.Foto: Trf / TRF

Tidigare vice ordföranden för Turkiska riksförbundet Barbaros Leylani har dömts till villkorlig dom och 40 dagsböter för hets mot folkgrupp.

Domen gäller uttalanden mot armenier i ett tal i Stockholm i april, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Han ropade bland annat "Död åt de armeniska hundarna". Efter händelsen avgick Leylani som vice ordförande för Turkiska riksförbundet. Han hävdade dock att han inte hade förberett något tal och sade sig inte vara emot "fredliga, mänskliga armenier".

"Det är väldigt milt"

Arshak Gavafian, ordförande för Armeniska Riksförbundet, säger till Ekot att domen är alldeles för mild.

– Det är väldigt milt, och en felbedömning av själva brottet.

Åklagaren ville att brottsrubriceringen skulle vara grovt brott, men Stockholms tingsrätt dömde för brott av normalgraden, eftersom talet inte fick så stor spridning och kan ha tillkommit spontant.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.