Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tål min hund inte kylan?

FRÅGA: Tål min hund inte kylan?


 Min tik på tre år, blandras jackrusselterrier och yorkshireterrier, alltså en liten hund på cirka 6,5 kilo, beter sej nästan som en häst med korsförlamning när det är under 10 minusgrader ute. Hon bara lägger sej ner och verkar oförmögen att använda sina bakben. Detta uppträder när hon bajsat eller kissat eftersom hon inte vill göra detta på trottoaren utan prompt skall upp i snövallen. Jag måste bära henne därifrån, massera hennes bakben men sen är hon faktiskt på "G" igen och rör sej normalt. Är hon onormalt känslig för kyla, vad är det egentligen som händer? Och kan det vara farligt för henne att bli så nerkyld? 


Veterinären Fredrik Ståhlberg svarar:


 Hej! En del hundar är känsligare för kyla än andra precis som det är med människor. Har du provat med en hundjacka/täcke? Hundar med kroniska förslitningar i lederna kan reagera negativt på kyla och behöva extra antiinflammatorisk medicinering. Är din hund någonsin halt/stel i andra (varmare) sammanhang bör du överväga att låta en veterinär undersöka henne.


 Vissa hundar är känsligare än andra och då verkar det framför allt vara tassarna som är den svaga punkten. Samlas snö mellan tårna? Hjälper det i så fall om du klipper bort lite päls mellan trampdynorna? I värsta fall finns det ju tass-skor att köpa för de dagar när det är som kallast.


 En hund ska normalt klara av en kiss-runda i vinterkyla. Visst finns det risker med att bli nedkyld men eftersom din hund repar sig så snabbt låter det osannolikt att hon skulle ta skada av era vinterpromenader.


Texten kommer från Veterinären.nu - här hittar du sajten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.