Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Taktiken som ska stoppa SD

Sverigedemokraterna är Sveriges tredje största parti.

I den senaste mätningen från Expressen/Demoskop får partiet 11,9 procent - den högsta siffran någonsin i Demoskops mätningar.

Expressen har kartlagt de andra partiernas strategier för att möta SD:s uppgång.

- Det är viktigt att vi har tydliga regeringsalternativ i svensk politik, det är ju indirekt ett sätt att hålla borta missnöjespartier av olika slag, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Här är de andra partiernas taktik mot sd

Carin Jämtin, partisekreterare, Socialdemokraterna:

- Vi ska gå till val på socialdemokratisk politik. Vi kommer aldrig att samarbeta med SD och inte heller göra oss beroende av dem. Vad det sen kommer innebära beror helt på hur väljarna kommer lägga sina röster.

Aron Etzler, partisekreterare, Vänsterpartiet:

- Vi kommer fortsätta visa att SD står för privatiseringar och skattesänkningar. Sedan när välfärden urholkad, då skyller de på invandrarna.

Michael Arthursson, partisekreterare, Centerpartiet:

- Vårt fokus är en valframgång för Centerpartiet och förnyat förtroende för Alliansen. Vi kommer att föra dialog om hur vi kan få fler jobb och utveckling i hela landet.

Nina Larsson, partisekreterare, Folkpartiet:

- Vi kommer fokusera på att lyfta vår egen politik om bättre skola, lyckad integration och ökad jämställdhet. SD har ingen politik för vare sig integration eller jäm-ställd-het.

Fredrik Reinfeldt, partiordförande, Moderaterna:

- När vi väl kommer till valet är det där de stora åsiktsskillnaderna finns i svensk politik. Det är viktigt att vi har tydliga regeringsalternativ i svensk politik.

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare för Kristdemokraterna:

- Vi fokuserar främst på att föra fram vår egen politik. Sen bemöter vi alla oppositionspartiers förslag, givetvis också Sverige-demokrat-ernas.

Anders Wallner, partisekreterare, Miljöpartiet:

- Det spelar stor roll vilket som blir tredje största parti. Vi vill minska utsläppen och öka medmänskligheten, de vill göra tvärtom. Detta behöver vi göra tydligt i valrörelsen.

FAKTA

V

6,4 (-0,2)

S

31,1 (-2,1)

MP

11,8 (+1,7)

C

3,0 (-1,2)

FP

5,3 (+0,1)

M

25.6 (-1.0)

KD

3,9 (+0,8)

SD

11,9 (+2,0)

Övriga

1,0 (-0,2)


De rödgröna

49,3

Alliansen

37,8

Undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/Vilket parti tycker du är minst dåligt?).

Undersökningsperiod: 29 oktober - 6 november 2013.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1 250.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Ingen av förändringarna är statistiskt säkerställd.

Sedan valet 2010 har SD mer än fördubblat sitt väljarstöd. Hade det varit val skulle partiet, med 11,9 procent av väljarna bakom sig, få den absoluta vågmästarposition som är deras mål. Enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson beror uppgången på att partiet under lång tid har presenterat politik som väljarna vill ha.

- Det är alltid vanskligt att analysera enskilda mätningar, men att vi konstant har ökat över tid beror sannolikt på att vi beskriver en verklighet som människor känner igen sig i och formulerar väl genomtänkta lösningar på de samhällsproblem väljarna upplever i sin vardag, säger han i ett mejlsvar via sin presschef.

Största partierna backar

Samtidigt som SD ökar backar Sveriges två största partier. Moderaterna tappar en procentenhet och landar på 25,6 medan Socialdemokraterna går bakåt med 2,1 procentenheter och landar på 31,1 procent. Det är Stefan Löfvens lägsta stöd sedan mars 2012.

Fredrik Reinfeldt vill inte analysera varför SD går fram.

- Jag vill inte spekulera i orsakerna. Det viktiga för mig är att tillsammans med mina alliansvänner ge tydliga svar framåt för vad som kan ge fler jobb men samtidigt hålla god ordning i offentliga finanser.

Behöver ni ha en annan strategi mot SD nu när de ligger på de här nivåerna?

- Det är viktigt att komma ihåg att val avgörs på valdagen, det är inte samma sak som hur enskilda mätningar återspeglar opinionen. Vi får anledning att återkomma till det.

S fokuserar på jobben

Inte heller Socialdemokraterna har i dagsläget några planer på att byta strategi för att möta SD. Man håller fast vid att fokusera stenhårt på jobb och på att visa att regeringen väljer skattesänkningar framför satsningar på välfärden. Partistrategernas lösning går också ut på att övertyga väljarna om att en röst på SD är en röst på att Fredrik Reinfeldt får fortsätta som statsminister.

- De som väljer att rösta på SD kommer rösta på fortsatt alliansstyre. Alltså ökade klyftor. Det är jätteoroande, säger partisekreteraren Carin Jämtin.

Att prata mer om invandringsfrågan är inte aktuellt för S, uppger Expressens källor. Det skulle bara gynna SD ännu mer lyder analysen. Statsvetaren Jonas Hinnfors menar att SD:s uppgång beror just på att invandringsfrågan har varit uppe mycket i den politiska debatten den senaste tiden.

- Rättigheter för papperslösa flyktingar i våras, polisens Revaprojekt och nu är det stort fokus i Europa på invandring. För de människor som har en åsikt nära SD, men som hittills har valt parti på andra bevekelsegrunder som skolfrågan till exempel, är det lättare att lägga rösten på SD när deras fråga dominerar debatten, säger han.

Allt fler osäkra väljare

Även Miljöpartiet, som pekat ut SD som sin främsta motståndare, ökar i Expressen/Demoskop. De får 11,8 procent vilket är en ökning med 1,7 procentenheter sedan förra månaden. Taktiken för att möta SD är tydlig:

- Vår strategi är att möta SD:s intolerans och inhumanism med det som de tål allra sämst, det vill säga att vi är ännu tydligare med varför samhället mår bra av öppenhet och att av ta emot flyktingar. I varje valstuga kommer det att stå valarbetare som motiverar de väljare som funderar på SD att välja ett annat parti, säger språkröret Åsa Romson.

Andelen osäkra väljare ökar med 1,9 procentenheter till 19 procent. Det motsvarar var femte väljare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.