Ett tiotal personer räddade upp på ett tak, runt om dem tog tsunamin allt i sin väg. Foto: AP
Ett tiotal personer räddade upp på ett tak, runt om dem tog tsunamin allt i sin väg. Foto: AP

Taket räddade dem från dödsvågen

Publicerad
Här lyckas de rädda sig själva mot alla odds genom att ta skydd på sjukhusets tak.
Flodvågen ödelade i stort sett hela hamnstaden Minamisanriku.
Av stadens 17 000 invånare uppges 9 500 vara saknade.
Förödelsen efter den kraftiga jordbävningen i Japan är svår att beskriva.
Men bilderna från hamnstaden Minamisanriku ger en inblick. De visar hur flodvågen ödelade i stort sett hela staden.
– Staden som har 17 000 invånare har ungefär tre byggnader kvar. Resten är borta, skriver reportern Judit Kawaguchi på Twitter.

Tog sig upp på tak

Hon forstätter:
– Den här staden i Miyagi är bara helt borta, fruktansvärd förödelse, alla byggnader förutom sjukhuset är borta, motorvägarna är i spillror, människor saknas.
Men några lyckades rädda sig själva.
Den här gruppen människor tog sig upp på ett tak av de stora sjukhusbyggnaderna som stod sig stark mot vågen. Nedanför dem är det bara vatten och spillror av det som återstår av staden.

Flera efterskalv

Invånarna i kuststaden hade 15-20 minuter på sig att ta skydd efter tsunamivarningen.
Hur många som hann undan vet man inte i nuläget – men 9 500 saknas.
Efter en dag är det svårt att se den exakta förödelsen av jordbävningen. Minst 1 200 människor har dött av katastrofen, men dödssiffran befaras stiga. Bara i den hårt utsatta storstaden Sendai fanns uppemot 300 återfunna döda.
Under lördagen rapporterades det om efterskalv på efterskalv runt om i Japan, samtidigt som hotet om en kärnkraftkatastrof var överhängande. Tidig morgon exploderade kärnkraftverket Fukushima 1 och många fruktar en härdsmälta.
Samtliga svenskar i landet som UD känner till har hört av sig, antingen till UD eller via anhöriga. Men det kan finnas fler svenskar i katastrofområdet som UD inte har någon information om.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag