Taiwanesiska forskare kopplar sars till "sydkinesisk gen"

Publicerad
Uppdaterad
Taiwanesiska forskare sade på onsdagen att de spårat ett möjligt samband mellan sars-epidemin och en speciell gen som är vanlig bland befolkningen i de värst drabbade områdena i södra Kina och Sydostasien.
Forskarna vid Mackay Memorial Hospital i Taipeh sade att deras undersökningar av varför sars (svår akut respiratorisk sjukdom) drabbat just denna region har fört dem till en gen kallad HLA-B46, vanlig i detta område. - Vi har funnit att. . . den genen har ett samband med deras känslighet för sars-infektionen, sade Marie Lin, chef för Mackaysjukhusets transfusionsmedicinska laboratorium och ledare för forskargruppen. Upptäckten grundas på analyser av blod från 37 taiwanesiska sars-patienter, som jämförts med blod från 101 sjukvårdsanställda som inte smittades och 190 invånare från samma områden som inte heller smittats och inte var släkt med de drabbade. Fler prover krävs Enligt forskarna fanns det ett tydligt samband mellan HLA-B46-genen och smittans intensitet. Genen återfanns hos 14 av de undersökta patienterna, däribland hos fem av sex som blev allvarligt sjuka. Dessa fem avled efter en tid. Doktor Lin påpekar att urvalet är begränsat och att många fler prover måste tas. Tidigare studier hon gjort visade att HLA-B46-genen är särskilt vanlig bland taiwaneser som härstammar från södra Kina (11,4 procent) och personer med samma geografiska ursprung i Singapore (15,1 procent) och Vietnam (13,2 procent). I Peking i norra Kina, som också drabbades hårt av sars-epidemin i vintras, är förekomsten av denna gen betydligt mindre vanlig, men doktor Lin tror att den snabba smittspridningen där kan kopplas till den omfattande invandring av sydkineser som genom sin genuppsättning kan ha varit mer mottagliga. Färre fall på Taiwan Av 8 098 kända fall av sars avled 774 enligt FN-organet WHO:s statistik. Just för Taiwan har WHO skrivit ned antalet dödsfall från 180 till 37 efter att ha konstaterat att 143 personer hade avlidit av andra orsaker. Även om sars-epidemin förklarades avslutad i juni anses risken för nya utbrott ganska stor. Asiatiska utvecklingsbanken (ADB) har anslagit ytterligare tre miljoner dollar till en regional fond för att bekämpa framtida utbrott av sjukdomen. Fonden har sammanlagt fem miljoner dollar till förfogande.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag