Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Taiwan godkänner samkönade äktenskap

Taiwaneser firar den nya lagen.Foto: CHIANG YING-YING / AP TT NYHETSBYRÅN
Tiotusentals personer trotsar regnet i Taiwan för att visa sitt stöd för samkönade äktenskap.Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Taiwan legaliserar samkönade äktenskap.

Staten blir därmed först i Asien, skriver flera internationella medier.

”Den 17 maj, 2019 vann kärlek i Taiwan”, skriver president Tsai Ing-wen.

På fredagen röstade lagstiftarna i Taiwan igenom en lag som tillåter samkönade äktenskap. Lagen ger samkönade par som gifter sig fullständiga äktenskapliga rättigheter, bland annat när det kommer till områden som skatter, försäkringar och barnomsorg.

Redan i maj 2017 sa en domstol i Taiwan att konstitutionen tillåter samkönade äktenskap och att den tidigare lagen var emot konstitutionen. Man gav parlamentet två år att justera lagen, skriver nyhetsbyrån AP. 

Den nya lagen kommer att börja gälla den 24 maj.

Taiwans president: ”Chans att skriva historia”

Taiwan blir därmed först i Asien att legalisera samkönade äktenskap, rapporterar CNN.

Tiotusentals personer tog sig ut på regniga gator på ön för att visa sitt stöd för samkönade pars rättigheter, samtidigt som lagstiftarna röstade fram den nya lagen. President Tsai Ing-wen twittrade inför omröstningen:

”I dag har vi en chans att skriva historia och visa världen att progressiva värderingar kan rota sig i ett östasiatiskt samhälle”.

Efteråt skrev hon:

”Den 17 maj, 2019 vann kärlek i Taiwan. Vi tog ett stort steg för sann jämställdhet, och gjorde Taiwan till ett bättre land”.

https://twitter.com/iingwen/status/1129272671873617920

23-åriga Urmi säljer sin kropp för 45 kronor på ”Bordell-ön”

Unga kvinnor tvingas till ett liv i exil • Tanzanela, 25: ”Härifrån tar sig ingen ut”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.