Emra Tahirovic övergång från Halmstad till Lille inbringar sotra pengar för forna klubben Örebro SK. Foto: OBS! Montage
Emra Tahirovic övergång från Halmstad till Lille inbringar sotra pengar för forna klubben Örebro SK. Foto: OBS! Montage

Tahirovic flytt guld värd för ÖSK

Publicerad
Uppdaterad
ÖREBRO. Enligt tidningsuppgifter får Halmstad 15 miljoner när Emra Tahirovic säljs till franska Lille.
Det innebär klirr i kassan även för Örebro SK som har en vidareförsäljningsklausul.
- Vi ska undersöka under dagen hur mycket det handlar om, säger ÖSK Elitfotbolls ordförande Björn Åqvist.
Tahirovic tröttnade på bänken och lämnade ÖSK efter säsongen 2005.
Ett och ett halvt år senare gör HBK sin största affär sedan Fredrik Ljungberg gick till Arsenal 1998.
Enligt Hallandsposten får Lille betala 15 miljoner kronor för 20-åringen.
– Klart att det hade varit roligare om han gått från oss, men framförallt blev det här väldigt bra för Emra, säger Björn Åqvist.
Hur mycket pengar får ÖSK?
– Det vågar jag inte svara på. Vi ska undersöka det under dagen.

"Inga stora pengar"

Gustav Melin, ledamot i ÖSK Elitfotbolls styrelse, var med i förhandlingarna när Tahirovic gick till HBK:
– Det skrevs in en klausul om en viss procent vid en vidareförsäljning. Men det handlar inte om några stora pengar, säger han till Orebro.expressen.se.
Sedan tillkommer den snåriga djungeln kring så kallade utbildningsbidrag och solidaritetspengar.
– I det här fallet tror jag att det handlar om solidaritetspeng. Det innebär att att de klubbar som spelaren representerat tidigare får dela på 5 procent. Men jag är inte helt säker, det skulle krävas ett heltidsjobb för att vara helt insatt i de reglerna, säger Melin.

Närmare miljonen

5 procent på 15 miljoner, förutsatt att övergångsumman stämmer, blir 750 000 kronor att dela på för Sturehov, ÖSK Ungdom och ÖSK Fotboll.
– Något blir det väl till oss, men vi räknar inte med några stora pengar, säger Kenneth Blomberg i Sturehov.
Division 4-klubben fortsätter att fostra stora talanger. Jon Lundblad och Martin Bengtsson är två tidigare exempel.
– Jag har sett Emra sedan han var en liten grabb. Det här är förstås jätteroligt, det är en dröm som går i uppfyllelse för honom och vi i Sturehov är förstås stolta över att vi kan fostra sådana talanger, säger Blomberg som samtidigt beklagar att det inte är Örebrofotbollen som får den stora kakan när han nu blir proffs.

HBK - den stora vinnaren

– Det är synd att ÖSK inte lyckades behålla honom. Men med facit i hand var det ju bra för Emras egen utveckling att gå till Halmstad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag