Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Taher Amini knuffade ner kvinna i gruvhål i Norberg – döms

Han döms till livstids fängelse för grov våldtäkt och mordförsök
Taher Amini, 41, döms till livstids fängelse.
Kvinnan hittades i ett gruvhål utanför Norberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Han sa att jag skulle dö i hålet”, har kvinnan sagt i förhör.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
I mannens mobiltelefon hittade polisen flera bilder på honom, tagna vid gruvhålet.

41-åriga Taher Amini våldtog och knuffade ner en ung kvinna i ett gruvhål utanför Norberg.

Hon upptäcktes när förbipasserande hörde rop från det över 20 meter djupa hålet. 

Nu döms han till livstids fängelse för grov våldtäkt och försök till mord i Västmanlands tingsrätt. 

– Gärningarna var planerade och mordförsöket skedde för att dölja våldtäkten, säger rådmannen Johan Alvner i ett uttalande.

Tingsrätten dömer Taher Amini till livstids fängelse och utvisar honom med förbud att återvända hit utan tidsbegränsning. 

Kvinnan har enligt tingsrätten lämnat en trovärdig berättelse där uppgifterna får stöd av den övriga bevisningen som åklagaren lämnat. 

”Att målsäganden hittades var extremt osannolikt och hon var vid räddningen blödande och nedkyld. Då hon räddades hade hon enligt rättsläkare inte överlevt mer än något enstaka dygn till i gruvhålet”, skriver Västmanlands tingsrätt i ett pressmeddelande. 

Gärningarna var planerade, enligt rådman Johan Alvner.

– Det sammantaget med målsägandens lidande och dödsångest gör att straffvärdet av mordförsöket ligger mycket nära det som skulle ha gällt om målsäganden avlidit, säger han i ett uttalande.

Upptäcktes av förbipasserande

Det var den 22 april som förbipasserande hörde rop från ett 24 meter djupt gruvhål utanför Norberg.

På botten låg en ung kvinna. Hon lyftes upp med hjälp av helikopter och fördes nedkyld och blåslagen till Falu lasarett med frakturer på arm, nyckelben och revben. Hon hade varit i hålet sedan dagen innan.

Samma kväll berättade hon för polisen vem som hade slängt ner henne.

Kände varandra

Taher Amini, 41, och kvinnan lärde känna varandra när de bodde på samma asylboende. Dagen innan hon hittades i gruvhålet kom han på besök från Halmstad dit han flyttat. Under förespegling att de skulle åka till Örebro och ordna wifi lurade Amini med henne i sin bil.

Men i stället körde han in på en skogsväg i gruvområdet och försökte övertala kvinnan att gifta sig med honom. Taher Amini anklagade henne för att ha varit otrogen trots att de inte haft något kärleksförhållande, enligt vad kvinnan berättat i förhör.

Knuffade ner henne i gruvhål

När hon öppnade bildörren och försökte springa därifrån hann Taher Amini ikapp och våldtog henne. Sedan drog han med sig kvinnan till ett gruvhål, knuffade ner henne och slängde tegelstenar i hålet.

– Han sa att jag skulle dö i hålet, har kvinnan sagt i förhör.

En stund senare ska han ha återvänt med ett rep som hon vägrade ta emot eftersom han hon inte litade på honom. Då kastade han fler tegelstenar på kvinnan, innan han lämnade henne i hålet - för gott. 

Domen överklagas

Två dagar efter att kvinnan hittats greps Taher Amini. 

Han nekar till brott och har i förhör hävdat att kvinnan ingått i en komplott med en annan kvinna för att sätta dit honom.

– Utifrån att min klient har nekat till alla anklagelser så är vi inte nöjda med domen utan kommer under nästa vecka att överklaga den till Svea hovrätt så att hovrätten får möjlighet att göra en ny prövning, säger Taher Aminis försvarsadvokat Anders Ylönen. 

Brandmannen nära till tårar: ”Nu låste det sig”

Intervju gjord av SVT Västmanland

Oscar var med och räddade kvinnan i gruvhålet

Fruns larm om maken – innan hon försvann spårlöst

41-åringen misstänks ha kastat kvinna i gruvhål – fruns försvinnande utreds på nytt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.