Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tågstrul förstörde FN- veteranens jubileum

Överbefälhavare Micael Bydén såg till att ha ett personligt möte med FN-veteranen Sture Nilsson som missade större delen av 50-årsjubileet på grund av ett tio timmar försenat tåg. Foto: JIMMY CROONA/FÖRSVARSMAKTEN
Kung Carl XVI Gustaf, överbefälhavaren Micael Bydén och prins Carl Philip under kransnedläggningen vid monumentet Restare under Veterandagen på Gärdet i Stockholm på måndagen Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

FN-veteranen Sture Nilsson från Boden var särskilt inbjuden av Försvaret till 50-årsjubileet i Stockholm och ett möte med kung Carl Gustaf. Men Sture Nilssons tåg blev tio timmar försenat.

Det blev inget kungamöte, men då klev ÖB Micael Bydén in och räddade veterandagen.

– Jag är överväldigad. Det blev ett riktigt bra slut på en riktigt dålig början, säger Nilsson.

Försvarsmakten vigde måndagen den 29 maj speciellt till de veteraner som deltog i Sveriges första väpnade FN-insats i Gaza. I det späckade programmet fanns bland annat en punkt där veteranerna klockan 14.30 skulle få träffa både kung Carl Gustaf och ÖB Micael Bydén under en ceremoni. 2 500 gäster var föranmälda till måltiden under dagen.

En av gästerna var Sture Nilsson från Boden. Han tjänstgjorde för FN i Gaza på 1960-talet. Nilsson gav sig i väg från Norrbotten sent på söndagskvällen. Men redan i Boden började det strula. Tåget skulle avgå 21.55, men fick ny avgångstid satt till 23.05. Och så kom det i väg 22.45, vilket gjorde att en del resenärer trots allt missade tåget.

"Hoppade över ett staket"

– Jag fick hoppa över ett staket för att komma ut till tåget som stod på spåret, berättar han.

Sture Nilsson hade sovvagn och gick och lade sig. Vid sextiden på måndagsmorgonen vaknade han och tittade ut genom tågfönstret.

– Då stod det: Jörn. Vi hade bara åkt 12-13 mil, säger han.

Sture Nilsson insåg att det skulle bli omöjligt för tåget att hinna från Västerbotten till Stockholm på tre timmar. Tåget skulle ju ha varit framme klockan 09.15.

Sedan blev det signalfel i Umeå. Och så där höll det på för Bodentåget. Först klockan 19.10 på måndagskvällen kom det till Stockholms central. Tio timmar försenat.

Mötet med kungen och de gamla vännerna från FN-tiden i Gaza gick förlorat. Tack vare att en medpassagerare, Beatrice Karjalainen, twittrade om Sture Nilssons öde fick Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth reda på tågförseningen till Stockholm och ordnade så att Sture Nilsson skulle få ett personligt möte med ÖB Micael Bydén vid Sjöhistoriska museet.

https://twitter.com/Beastankar/status/869200703176282112

Hade sett fram emot mötet med vännerna

Sture Nilsson har precis som hans vänner FN-veteranerna hunnit fylla 70 år och lite till. Han hade sett fram emot att träffa dem i Stockholm under jubileumsdagen.

– Det var lite av en målsättning. Det är ändå 54 år sedan jag var där, 1963, och nu var det 50-årsjubileum sedan de upphörde med tjänstgöringen i Gaza. Då hade jag hoppats få träffa några som var med på min tid där nere. Man ändras ju i utseende under 54 år. Men jag kom så sent in i sammanhanget så jag hann inte träffa någon jag kunde känna igen, säger han.

– Jag blev hälsad välkommen nästa år, så då får vi se hur det blir då.

Var du besviken över att inte få träffa kung Carl Gustaf?

– Jo jo, men ÖB var hur trevlig som helst. De har ställt upp något enormt, precis som om vi vore kungar. Jag är överväldigad. Det blev ett riktigt bra slut på en riktigt dålig början, säger Sture Nilsson.

– Jag har hunnit vara här en timme och träffa ÖB och andra. Det blev en fin avslutning på en kort dag, så att säga. Nu blir det hemresa 22.40, så det blir mycket tåg det här dygnet.