Therese Westerlund, 35, i Uppsala tog till sist taxi hem från jobbet på onsdagen. På torsdagen fortsätter kaoset i tågtrafiken norr om Stockholm. Foto: Gusten HolmTherese Westerlund, 35, i Uppsala tog till sist taxi hem från jobbet på onsdagen. På torsdagen fortsätter kaoset i tågtrafiken norr om Stockholm. Foto: Gusten Holm
Therese Westerlund, 35, i Uppsala tog till sist taxi hem från jobbet på onsdagen. På torsdagen fortsätter kaoset i tågtrafiken norr om Stockholm. Foto: Gusten Holm
Varning för många inställda och försenade avgångar i tågtrafiken norr om Stockholm i dag. Resenärer uppmanas vara ute i god tid. Foto: GUSTAV SVEIDQUISTVarning för många inställda och försenade avgångar i tågtrafiken norr om Stockholm i dag. Resenärer uppmanas vara ute i god tid. Foto: GUSTAV SVEIDQUIST
Varning för många inställda och försenade avgångar i tågtrafiken norr om Stockholm i dag. Resenärer uppmanas vara ute i god tid. Foto: GUSTAV SVEIDQUIST
Foto: LäsarbildFoto: Läsarbild
 Foto: Läsarbild

Tågkaoset kan fortsätta i dag

Publicerad

Det är stor risk för fortsatt kaos i tågtrafiken norr om Stockholm i dag.

Förseningar och inställda tåg påverkar såväl fjärr- och regionaltåg som pendeltrafiken.

Orsaken är en nedrasad kontaktledning norr om Upplands Väsby. 

– Det är väldigt irriterande, säger pendlaren Therese Westerlund.

Problemen i tågtrafiken forsätter i dag. På onsdagen satt ett hundratal passagerare fast bland annat på expresståget mellan Stockholms central och Arlanda.

Till slut orkade många resenärer inte vänta längre i värmen utan lämnade tåget och tog sig över spåren på egen hand.

Varannan avgång till Uppsala inställd

Enligt Trafikverket har man reparatörer på platsen där en kontaktledning rasat ned, och en prognos säger att trafiken ska kunna rulla med full kapacitet igen klockan 16.00 på torsdagseftermiddagen.

Men under morgonen drabbades tågresenärerna av förseningar och inställda avgångar.

Fjärr- och regionaltågen mellan Stockholm C och Arlanda/Märsta/Uppsala påverkas kraftigt av trafikstörningen. Bara två av fyra spår är öppna.

– Mellan Stockholm och Uppsala är hälften av avgångarna inställda. Det finns inte plats för alla tåg på spåret medan reparationerna pågår, uppger Beisy Sundin vid Trafikverkets pressjour.

 

Luttrade pendlare i Uppsala konstaterar att det är förseningar och inställda tåg på torsdagsmorgonen.Foto: Gusten Holm

Har du planerat att ta Arlanda express i dag bör du också vara ute i god tid. På grund av störningarna kör man bara halvtimmestrafik tills vidare. Avgångar är 05 och 35 varje timme. Tågen ska dock köra i normal hastighet.

Pendeltågen också drabbade

Även resenärer på SL:s pendeltåg mot Märsta/Uppsala  drabbas. Resenärer får räkna med att det tar längre tid än normalt.

– Mest drabbad är linje 42 där vartannat pendeltåg är inställt. Men även andra tåg genom Märsta påverkas. Vi uppmanar resenärerna att kolla i SL:s app exakt vad som gäller den avgång man tänkt åka med, säger Christian Hoffmann, kommunikatör vid SL.

Trafikverket uppmanar resenärer att kolla med respektive tågbolag, SJ, SL eller Arlanda express, hur avgångarna påverkas.

Arbetet med den nedrasade kontaktledningen norr om Upplands Väsby har pågått hela natten. 

– Det är 200 meter av kontaktledningen som ska sättas upp igen. Ledningen har fallit ned och vi vet inte orsaken till det ännu, men det kan handla om slitage, säger Beisy Sundin.

Många drabbade resenärer på Uppsala C

På centralstationen i Uppsala flockas resenärer kring bildskärmarna med information om avgångar. Det är dystra besked som ges. Alla SJ:s tåg mot Stockholm under morgonen är inställda.

En kvinna vänder ryggen mot bildskärmen med avgångstider och börjar gråtande gå ner för trapporna.

Pendlaren Therese Westerlund, 35, tar situationen med ro.

– Ska jag pendla den här sträckan får jag helt enkelt finna mig i att det är så här. Annars får jag sluta pendla, säger hon. 

Therese Westerlund pendlar mellan Uppsala och jobbet i Stockholm varje vardag. Hon brukar resa med SJ och nu står hon och funderar på om hon kan ta SL-pendeln i stället.

I dag har hon inga tidiga möten att hinna till.

– Jag lägger mina möten senare på dagen, i den mån jag har möjlighet att påverka, säger hon.

Fick ta taxi hem på onsdagen

Therese Westerlund var av de tusentals resenärer som påverkades av tågstoppet under onsdagen.

– Då blev det sent. Det tog tre timmar att ta sig från Stockholm till Uppsala. Då tog jag taxi till slut, vi var fyra som delade. Jag vet inte om man hade kommit hem annars. Många andra var frustrerade. Jag var mest uppgiven. 

Under onsdagseftermiddagen var Trafikverkets prognos att tågen skulle kunna börja rulla igen först under sen kväll. Ändå sköt man bara fram avgångstiderna med en kort stund i taget. 

– Det är väldigt irriterande. Det ger lite hopp om att man kommer att ta sig hem. Men jag har lärt mig att inte gå på det där, säger Therese Westerlund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag