Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tagit del av ”extremt graverande” bevis

Från den hårds utfrågning i parlamentet om lockdown-festen.
Den politiska skandalen som kommit att kallas för ”partygate” – riskerar nu att bli premiärministern Boris Johnsons fall.
Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Sue Gray är andra ständige sekreterare i regeringskansliet.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Downing Street -polis som var i tjänst under tiden för sammankomsterna ska ha delat med sig av ”extremt fördömande” bevis till Sue Gray.
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Boris Johnson har pressats hårt efter ”partygate” och flera kräver hans avgång.

Nu kommer nya uppgifter om att hans hustru Carrie Johnson anordnade ett födelsedagskalas för honom under lockdown, enligt ITV News. 

Andra ständige sekreterare, Sue Gray, har samtidigt tagit del av ”extremt graverande” bevis från poliser som var i tjänst under tiden för sammankomsten på Downing Street. 

– Om Boris Johnson fortfarande är premiärminister i slutet av veckan, skulle jag bli mycket förvånad, säger en källa till The Telegraph.

Det var i maj 2020, under Storbritanniens första lockdown, som premiärminister Boris Johnsons stab hade en trädgårdsfest. Den politiska skandalen som kommit att kallas för ”partygate” – riskerar nu att bli premiärministern Boris Johnsons fall.

Samtidigt växer skandalen. 

På måndagen rapporterar ITV News att premiärministerns hustru Carrie Johnson deltog i att anordna ett födelsedagskalas för honom i juni 2020 – mitt under lockdown. 

Uppemot 30 personer ska ha varit på festen, trots att sociala samlingar inomhus var förbjudna vid tillfället.

En talesperson för Downing Street säger att det var en liten grupp anställda som samlades i Cabinet Room för att gratta premiärministern på födelsedagen. Talespersonen dementerar dock att familjemedlemmar deltog i firandet inomhus. De ska i stället ha deltagit i ett firande utomhus.

”Extremt graverande” bevis

Boris Johnson har mötts av skarp kritik sedan nyheten om trädgårdsfesten uppdagades.

Andra ständige sekreterare i regeringskansliet, Sue Gray, har fått i uppgift att granska de inblandade i minsta detalj, bland annat genom att analysera data från kortläsarna som tjänstemännen använt när de passerat in och ut i lokalerna, skriver The Guardian.

Enligt en källa till Daily mail ska även Downing Street -polis som var i tjänst under tiden för sammankomsterna ha delat med sig av ”extremt graverande” bevis till Gray.

Boris Johnson, hans tjänstemän och andra som deltagit i festandet på Downing Street, inväntar nu den 25-sidiga rapporten, som utlovats till veckan – och stämningen uppges vara ängslig. 

Många av Johnsons egna konservativa parlamentariker väntar också på rapporten, för att bestämma sig angående huruvida de ska kräva premiärministerns avgång, eller inte.

”Förvånad om Johnson är premiärminister i slutet av veckan”

Igår kväll beskrev en källa till The Telegraph att denne skulle bli ”mycket förvånad” om Boris Johnson fortfarande är premiärminister i slutet av veckan.

Enligt tidningen sa källan: ”poliserna har pratat med Sue Gray nu, som förväntat, och de har kunnat dela med sig av mycket information.”

Källan tillade: ”Man kan uttrycka det så här, om Boris Johnson fortfarande är premiärminister i slutet av veckan, skulle jag bli mycket förvånad.”


Boris Johnsons märkliga agerande: Byter språk

Hård utfrågning i parlamentet om lockdown-festen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.