Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MobilTabletDator

Tåget som försöker binda ihop ett splittrat Sverige

PremiumTågresan från Abisko till Malmö tar 24 timmar. Från det nya välståndet i norr och förbi glesbygdens nedmonterade samhällsservice med besvikna invånare. Via rostbältets periferi till huvudstadens centrum och söderut i allt snabbare takt mot spetsen, där befolkningen växer, både yngre och fler än det avfolkade norr. 

Tid är pengar både på ersättningsbussen genom malmfälten och på snabbtågen mot Malmö, men själva tidsuppfattningen skiljer sig åt. Där en räknar dygn räknar den andra dyrbara minuter. 

I ett Sverige som ska hålla ihop och vara sinnebilden av det som kallas ”hållbart” är sättet vi reser på avgörande för både miljö, ekonomi och hälsa. Ändå kan klasskillnaderna och frustrationerna knappast bli större.

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.