Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tågbiljetter försenas för vårens storhelger

Så får du längsta möjliga ledighet på så få semesterdagar som möjligt.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Natten till onsdag släpper SJ biljetter för våren. Men de som vill resa under påsk och Kristi himmelsfärd får vänta.

– Det beror på att Trafikverket inte är klara med sin planering av banarbete, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Det kaos som uppstod när SJ började sälja biljetter till julens avgångar, ska inte uppstå igen vid midnatt mellan den 24 och 25 januari, bedyrar presschefen. När julresorna släpptes i november blev trycket så högt att många kunder inte kom fram på vare sig webben eller appen.

– Nu har vi ett kösystem som bara tillåter att ett visst antal kunder släpps fram till sajten. Man får ett könummer som man behåller till dess att köpet är gjort. Sen vet vi att belastningen alltid är som högst vid julresorna och den kommer att vara lägre nu, säger Tobbe Lundell.

Inga galna priser 

Den nya lösningen, som enligt presschefen inte har körts i skarpt läge än, ska också förhindra att priserna trissas upp som de gjorde före jul. Eftersom SJ har ett dynamiskt prissystem där populära avgångar är dyrare, skenade vissa avgångar när många kunder valde dem, trots att de inte lyckades genomföra köpet.

Att biljetterna till de stora resehelgerna påsk och Kristi himmelsfärd inte ingår i onsdagens släpp beror enligt Tobbe Lundell på att Trafikverket inte har planerat sina banarbeten. Framför allt är det tåg mellan Stockholm och Göteborg och Stockholm och Jämtland som inte går att spika. När de resorna går att köpa kan han inte säga.

– Det är hopplöst sena överlag och särskilt med banarbeten. Vi ligger 1,5 månader efter jämfört med det normala, säger han.

Berlinbiljetter dröjer 

De biljetter som släpps nu gäller resor under perioden 13 mars till 28 maj. När sommarens tågresor går att köpa är inte bestämt men troligen i månadsskiftet mars-april.

Nyligen meddelade SJ att det ska börja köra nattåg mellan Stockholm och Berlin under sommaren. Tågen avgår vid 17.30 och är framme i Berlin vid 09 morgonen därpå. Men de biljetterna kan inte heller bokas än eftersom allting inte är på plats.

– Alla papper är inte påskrivna än men så fort det är klart kommer vi att meddela det, säger Tobbe Lundell.

Nattågen till Berlin är planerade att gå mellan april och september.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.