Ett tåg kolliderade med en bil i Nedansjö på söndagen. Foto: http://Gobiten.seEtt tåg kolliderade med en bil i Nedansjö på söndagen. Foto: http://Gobiten.se
Ett tåg kolliderade med en bil i Nedansjö på söndagen. Foto: http://Gobiten.se

Tåg rammade bil – stopp i trafiken

Publicerad

Det går inga tåg mellan Sundsvall och Östersund. 

Här är orsaken: den mystiska kraschen mellan ett tåg och en bil vid järnvägsövergång i Nedansjö.

– Det stämmer. Ett Norrtåg har kört på en bil vid en plankorsning, alltså där en väg går över järnvägen, säger Brita Lundkvist, presskommunikatör vid Trafikverkets pressjour till Östersundsposten

Orsaken till störningarna är att ett tåg från Norrtåg har krockat med en gul skåpbil vid en järnvägsövergång i Nedansjö, men varken polisen eller räddningstjänsten har fått larm om olyckan. 

Vid polisen i Region Nord är kraschen närmast ett mysterium. 

– Vi har inte fått in något larm, säger Börje Öhman, presstalesperson vid polisen i Region Nord. Varken vi eller räddningstjänsten har tydligen fått något larm så jag vet inte vad det är frågan om. 

Fick larmet från lokföraren

Däremot har Trafikverket skickat personal till olycksplatsen:

– Vi fick larmet från lokföraren som körde tåget. Han såg antagligen på långt håll att bilen stod där för tåget har lyckats hinna bromsa, så det blev bara en liten krock och det blev inga skador på tåget, säger Brita Lundkvist till Östersunds-Posten. 

Flera tåg fick ställas in

Flera tåg har fått ställas in till följd av olyckan. I stället fick man sätta in ersättningsbussar på sträckan. 

Östersunds-Posten skriver att en ny tågförare sattes in för att ta hand om tåget och att en bärgare kallades till platsen för att få bort bilen från spåret.

Trafiken i gång igen på sträckan

Trafikverket meddelade strax efter klockan 16 på söndagen att trafiken på sträckan var i gång igen.

Nedansjö ligger knappt tre mil väster om Sundsvall. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag