Ett tåg har kolliderat med en personbil som släpats ungefär 100 meter. Foto: RäddningstjänstenEtt tåg har kolliderat med en personbil som släpats ungefär 100 meter. Foto: Räddningstjänsten
Ett tåg har kolliderat med en personbil som släpats ungefär 100 meter. Foto: Räddningstjänsten
Olyckan inträffade i Mora. Foto: GOOGLE MAPSOlyckan inträffade i Mora. Foto: GOOGLE MAPS
Olyckan inträffade i Mora. Foto: GOOGLE MAPS

Godståg i krock med bil – släpades 100 meter

Publicerad
Uppdaterad

Ett tåg har kolliderat med en personbil som släpats ungefär 100 meter.

En kvinna som klämdes fast har förts till sjukhus i ambulans med svåra skador.

Enligt vittnesuppgifter ska bommarna vid järnvägskorsningen varit uppfällda.

– Det finns vittnen som säger att bommarna inte var nedfällda. Det kommer att utredas, säger Johan Szymanski, räddningsledare vid Mora räddningstjänst.

Larmet kom klockan 09.28 om att ett tåg och en bil var inblandad i en kollision. Ett godståg har kört på en personbil nära Strandgatan i Mora. 

– Det är ett godståg som har kört på en personbil vid en järnvägskorsning och släpat med bilen ungefär 100 meter. En kvinna sitter fastklämd i bilen, vi håller på att försöka få loss henne. Hon är ordentligt fastklämd, säger Johan Szymanski, räddningsledare vid Mora räddningstjänst. 

Kvinna svårt skadad efter tågkollision i Mora

Kvinnan ska ha varit vaken under räddningsarbetet. En helikopter beordrades till platsen men kunde skickas tillbaka. Kvinnan har förts till sjukhus med svåra skador, enligt räddningstjänsten.

Tågtrafiken till och från Mora strand är stoppad, uppger Trafikverket på sin webbsajt. 

Vittnen uppger att bommarna var uppe

Enligt vittnesuppgifter från platsen ska det ha varit problem med bommarna.

– Det finns vittnen som säger att bommarna inte var nedfällda. Sedan om det stämmer eller inte vet jag inte. Det kommer att utredas, säger Johan Szymanski.

Eftersom det var ett godståg befann sig enbart föraren i tåget. Han uppges vara chockad av olyckan.

– Lokföraren är chockerad. Han fick åka med till brandstationen innan han omhändertogs av krispersonal, säger Johan Szymanski.

Väg E45 var inledningsvis avstängd men har kunnat öppnas för trafik igen efter olyckan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag