Ett tåg lastat med farligt gods har spårat ur i ett industriområde i Ludvika. Foto: Fredric GustafssonEtt tåg lastat med farligt gods har spårat ur i ett industriområde i Ludvika. Foto: Fredric Gustafsson
Ett tåg lastat med farligt gods har spårat ur i ett industriområde i Ludvika. Foto: Fredric Gustafsson
Initialt var det tio meter höga lågor, enligt polisen. Foto: Fredric GustafssonInitialt var det tio meter höga lågor, enligt polisen. Foto: Fredric Gustafsson
Initialt var det tio meter höga lågor, enligt polisen. Foto: Fredric Gustafsson

Tåg med farligt gods spårade ur

Publicerad

Ett tåg lastat med farligt gods har spårat ur i Ludvika.

Det utbröt en brand vid urspårningen.

– Initialt var det tio meter höga lågor, säger Peter Persson vid polisen i Dalarna.

Branden är nu släckt – men det kommer att ta åtskilliga timmar att städa upp efter olyckan som ställer till med rejäla trafikstörningar.

Larmet inkom klockan 02.23 natten mot torsdag från ett industriområde i Ludvika.

– Vi har ett tåg som har spårat ur. Det var en brand i samband med urspårningen. Initialt var det tio meter höga lågor, säger Peter Persson vid polisen i Dalarna.

Branden ska dock snabbt ha minskat i intensitet.

– Det finns människor i närheten, det är ju ett industriområde, men det var inga personskador  vare sig på tåget eller i området utanför, säger Peter Persson.

”Ett lok är av på mitten”

Räddningstjänsten stänger just nu av elen och går fram för att konstatera om det är läckage.

Ett lok är av på mitten och brinner. Enligt SOS Alarm har tio av tågets 36 vagnar spårat ur. De fem sista vagnarna ska vara lastade med farligt gods, men det finns än så länge inget som tyder på att det har varit läckage.

– Det är fryst läge just nu här ute, vi håller på att kolla att det inte är spänning i ledningarna. Det åkte ner hela rasket och det är totalstopp i trafiken, säger Dick Rämhed, brandförman från räddningstjänsten Västerbergslagen.

Det kommer att ta lång tid att få undan vagnarna efter olyckan enligt Trafikverket.

– Det farliga godset som fanns ombord på tåget är säkrat. Ett diesellok fattade eld i samband med olyckan men det är släckt. Det ligger fortfarande vagnar kvar på spåret men de innehåller inte farligt gods, säger Yasmine Boulechfar på Trafikverket.

Det sätts in bussersättning från Grängesberg för resenärer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag