Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tåg kraschade
in i bostadshus

Saltsjöbanan körde i fullt fart - och kraschade rakt in i ett flerfamiljshus i Saltsjöbaden.

En kvinnlig städare i 20-årsåldern ska ha kommit över nycklarna och kört i väg med tåget.

Kvinnan har nu anhållits.

– Hon har anhållits för allmänfarlig ödeläggelse, säger Lars Byström, presstalesman vid polisen i Stockholm.

Strax efter klockan tre i natt kom Saltsjöbanan körande från Neglinge-hållet. Den spårade sedan ur, och kraschade rakt in i köket till ett flerfamiljshus.

I huset befann sig fem personer från tre olika familjer, dock inga barn. De boende är nu evakuerade till ett närliggande hotell. Mats Haglund är kassör i bostadsrättsföreningen där huset som drabbades av kraschen ingår:

– Jag har inte haft någon kontakt med de boende i huset, men det måste ha varit en chock för dem. Det var tur i oturen att flera av de boende inte var hemma. De som fick tåget rakt in i sin lägenhet måste ha drabbats oerhört, som tur är låg det och sov när det hände, säger Mats Haglund och fortsätter:

– Det är en omskakande upplevelse för oss alla som bor här. Man kunde ju inte föreställa sig att något sådant här skulle kunna hända.

En person fastklämd

Tomas Hedenius, pressinformatör vid företaget Arriva som är ansvariga för Saltjöbanan-tågen, berättar att personen som körde var en kvinna i 20-årsåldern, som vanligtvis inte har som sin arbetsuppgift att köra Saltsjöbanans tåg.

– Det var en av våra underentreprenörers städerskor, en kvinna i 20-årsåldern, som på något sätt har kommit över nycklarna.

Hur kunde hon få tag i dem?

– Det undrar vi också.

Kvinnan satt fastklämd i förarsätet och först vid halv sex på morgonen, efter att hon ska ha varit fastklämd i tågets förarhytt i två timmar, lyckades räddningstjänsten få loss henne. Hon fördes direkt till en ambulanshelikopter och flögs i väg.

- Hon är svårt skadad. Vi flyger henne till Karolinska, säger Thomas Lennholm, sjukvårdsledare på platsen, till Expressen.se strax innan klockan 06.

På plats fanns då fortfarande polis, räddningspersonal, järnvägstekniker och brandkår. Brandkårens främsta uppgift var tidigare imorse att stötta upp den delvis raserade byggnaden så att den inte föll samman ännu mer än den redan hade gjort.

Vid strax före halv elva under förmiddagen var kvinnan fortfarande kvar på Karolinska universitetssjukhuset.

– Hennes tillstånd är stabilt, men hon har fått svåra skador, säger Lars Byström vid polisen i Stockholm.

Artisten Richard Herrey bor i närheten och berättar för Expressen att han blev chockad när han hörde den plötsliga kraschen, och gav sig sedan ut för att undersöka vad som har hänt.

– Jag skakar litegrann, säger Herrey, som var en av de första på platsen och fortsätter:

– Det var några nyfikna som hade kommit ut ur huset bredvid. Polisen var här, brandkåren var här och helikoptern hade precis landat. Man är lite skärrad att ett tåg kan hoppa så långt ut och in i ett bostadshus, säger Richard Herrey.

Utreds av polis

Under förmiddagen har kvinnan anhållit för allmänfarlig ödeläggelse, uppger metro.se. Händelsen utreds av polisen i Nacka.

– Just nu är brottsrubriceringen allmänfarlig ödeläggelse, med tanke på de skador tåget och huset har fått, säger Robert Heurgren, informatör vid polisen i Nacka.

"Det värsta jag sett"

En av de järnvägstekniker som var med och arbetade med att spärra av efter olyckan var chockad över det som inträffat.

– Det här är det värsta jag, och alla andra, har sett. Det är en person som har blivit av med nycklarna till det här tåget, han mår väldigt dåligt just nu och klandrar sig själv, säger järnvägsteknikern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.