Systrarnas kamp mot bröstcancern

MJÖLBY. Tvåbarnsmamman Lisa Johansson, 34, har en obotlig bröst­cancer och vet att hon aldrig kommer att bli frisk.

Cancern har spridit sig, och genen har dessutom visat sig vara ärftlig, vilket gjort att systern Sara Larsson, 31, nu bestämt sig för att operera bort båda brösten i förebyggande syfte.

I kväll medverkar de i den direktsända Rosa Bandet-galan i TV3.

- Jag kände direkt att jag ville operera bort brösten när det var så stor risk att jag skulle få bröstcancer jag med, säger Sara Larsson.

Expressen har träffat systrarna, som i kvällens Rosa Bandet-gala i TV3 berättar om sin gemensamma kamp mot bröst­- cancern.

På en gård utanför Mjölby bor läraren Lisa Johansson, 34, med sin man Martin Johansson, och parets två barn Alma, 6 år, och Hilma, 3 år.

Det är full fart på gården, en lantlig idyll med höstlöv som flyger runt utanför villan.

Barnen firar höstlov med sina kusiner Alice, 5, Elvira, 3, och tvillingarna Märta och Greta, 4 månader och är inomhus och bygger lego.

Elakartad tumör

2010 upptäckte Alma och Hilmas mamma Lisa en knöl i ena bröstet när hon slutade amma sin yngsta dotter Hilma. Hon sökte sig till sin vårdcentral, som skickade henne vidare på mammografi, ultraljud och cellprovtagning.

En semesterdag i juli samma år kom provsvaren. Knölen var en fem centimeter stor, elakartad bröstcancertumör, och hela apparaten sattes i gång.

- De bokade tid för operation direkt, berättar Lisa när Expressen träffar henne i hemmet utanför Mjölby.

Cancern spred sig

Efter operationen när det ena bröstet togs bort, väntade cellgiftsbehandlingar.

Men redan innan cellgiftsbehandlingarna skulle börja visade det sig att cancern spridit sig, till skelettet, ryggraden och bröstbenet. Beskedet kom som en chock och livet med de små döttrarna hemma vändes upp och ner.

- Först när man fick höra det så tänkte man att nu är det kört. Nu måste Martin lära sig vaggvisorna för barnen. Vet Martin om vilken sång de vill höra på kvällen och sådana saker tänkte man, säger hon i ett inslag i kvällens direktsända Rosa Bandet-gala i TV3.

Måste leva med sjukdomen

Sedan hösten 2010 behandlas Lisa med cellgifter regelbundet. Men cancern går inte att operera bort, utan är något hon måste leva med.

- Så länge det är stabilt så är det bra. Det kommer inte att bli bättre än stabilt. Jag får ha mina cellgifter var tredje vecka, och så kommer det att vara hela livet, så länge jag lever, säger hon.

"Man får ta det som det kommer"

Något av det tyngsta har varit osäkerheten att inte veta hur länge hon kommer att leva. Om hon kommer att få se döttrarna på deras skolavslutningar.

- Och det är egentligen inget vi har frågat efter heller. Man får ta det som det kommer helt enkelt, säger Lisa.

Det har också visat sig att cancergenen finns i släkten. Direkt när familjen fick veta det bestämde sig Lisas syster Sara Larsson, 31, småbarnsmamma till fyra döttrar, för att testa sig.

Även hon bar på genen. Risken att även hon får bröstcancer någon gång är 80 procent.

Barnen i riskzonen

Och som om inte det var nog fick hon dessutom beskedet att risken att hennes fyra döttrar Alice, 5, Elvira, 3, samt tvillingarna Märta och Greta, 4 månader, har 50 procents risk att bära på genen även dem.

Lisas lillasyster Sara bestämde sig för att operera bort sina bröst i förebyggande syfte, innan bröstcancern eventuellt drabbar henne med. Efter att hon ammat klart sina fyra månader gamla tvillingdöttrar kommer hon att genomgå operationen.

- Jag kände direkt att jag ville göra det. Det var så stor risk, 80 procent, att jag med skulle få det jag med.

- Kan jag göra något för att stoppa det så måste jag göra det, säger Sara Larsson.

Tionde året för Rosa Bandet- kampanjen

Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj firar i kväll tio år på Cirkus i Stockholm. Som vanligt direktsänder TV3 Rosa Bandet-galan, med Renée Nyberg som programledare. På scenen står Lill-Babs, Sonja Aldén, Linda Sundblad, Jill Johnsson, Sanne Salomonsen, Alex Saidac, Arja Saijonmaa, Pauline och Molly Sandén.

Förra året samlade Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj in 46 miljoner kronor till stöd för kampen mot bröstcancer. Sammanlagt har drygt 354 miljoner kronor samlats in.

Så kan du stötta kampanjen under kvällens direktsändning:

Skänk 100 kronor

099-909 10

Gäller den 1-31 oktober

Skänk 500 kronor

099-909 50

Gäller den 31 oktober

Skänk 9,90 kronor och tävla om bilen

099-320 00

Gäller den 31 oktober.

Åldersgräns 18 år.

SMS:

Under kampanjen kan man sms:a GALA till nummer 72988. Kostnaden för sms:et är 100 kronor.

Under direktsändningen står även miljontelefonen redo på scenen för den som vill ringa in och skänka en miljon kronor.

099-100 00.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.