Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Systrarna slog ihjäl pappa – efter år av misshandel

De hade misshandlats och plågats i flera år av sin pappa.

Till slut brast det för de tre systrarna Chatjaturian.

De slog ihjäl pappa när han sov.

Nu riskerar de fängelse för mord, men över 300 000 ryssar kräver att de friges.

Maria Chatjaturian.Foto: ALEXANDER AVILOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Chatjaturian Chatjaturian.Foto: ALEXANDER AVILOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Angelina Chatjaturian.Foto: ALEXANDER AVILOV / AP TT NYHETSBYRÅN

Den ryska lagen är mycket förlåtande mot män som misshandlar sina anhöriga i hemmet. Polisen är ofta ovillig att utreda sådana anklagelser, larmen blir inte uppföljda.

Grannarna hörde vad som pågick hemma hos Michail Chatjaturian, 57, i Moskva. Han bodde sedan några år ensam med sina tre döttrar. Han hade kastat ut sin fru - systrarnas mamma - för tre år sedan, efter att ha misshandlat henne i åratal, bland annat med ett baseballträ.

Misshandeln drabbade även flickorna. Liksom sexuella övergrepp, säger de. Grannarna larmade, men inget hände.

– Systrarna hade till slut bara ett val, de var tvungna att försvara sig själv, eller dö, säger deras advokat Anna Rivina till the Guardian.

Den 27 juli i fjol slog Angelina, då 18 år, Maria, 17, och Krestina, 19 år slutligen tillbaka. 

Det började med att deras pappa skällde ut dem för att inte ha städat lägenheten ordentligt. Straffet denna gång blev pepparsprej i deras ansikten.

En stund senare somnade han i en fåtölj hemma i lägenheten. Döttrarna gick till attack med hammare, kniv och pepparsprej. Kroppen hade 30 sticksår.

Därefter ringde de polisen och berättade vad som hänt. Den här gången kom de.

Krestina Chatjaturian, till höger, tillsammans med sin mamma Aurelia Dunduk. Även Aurelia hade under många år misshandlats av sin make, Michail Chatjaturian.Foto: ALEXANDER AVILOV / AP TT NYHETSBYRÅN

Hävdar självförsvar

De hävdade först att de handlat i självförsvar, att pappan angripit dem och att de gått till motanfall. Det var inte sant, men utredningen visade snart hur illa situationen varit. Misshandeln hade pågått i minst tre år, flickorna hade i praktiken varit fångar i hemmet.

Men åklagarna hävdar att detta var ett planerat mord där de tre koordinerade sina handlingar när pappan sov och var försvarslös. Motivet var hämnd. De har yrkat på 20 års fängelse.

Rättsprocessen pågår men har gått långsamt. Flickorna sitter inte längre i häkte, men får inte prata med varandra eller med journalister.

Deras fall har fått stor uppmärksamhet i Ryssland där över 300 000 personer har skrivit på ett upprop som kräver att flickorna frikänns. Även ryska kändisar, som Youtube-stjärnan Jurij Dud, kämpar för dem och det har även hållits manifestationer för dem i Moskva.

Försvaret hävdar att detta handlade om självförsvar. Det finns utrymme i den ryska lagen för att hävda självförsvar även när det rör sig om ett ”fortlöpande brott”, i det här fallet misshandeln.

– De hade ingenstans att vända sig, säger advokaten Anna Rivina som också leder en kampanj mot våld i hemmet. 

Förlåtande lag

Men sanningen är också att rysk lag är väldigt förlåtande mot personer som anklagas för våld i hemmet. År 2017 ändrades dessutom lagen och avkriminaliserade lindrigare former av våld i hemmet för förstagångsförbrytare.

Lagen säger nu att våld mot hustru eller barn som inte leder till brutna ben och sjukhusvistelse, bara kan straffas med böter. Det har mötts av protester och kampanjer.

Våld i hemmet mot kvinnor tror vara mycket vanligt i Ryssland, även om det inte finns någon landsomfattande, officiell statistik. Det finns ett ryskt talesätt om att ”den som slår dig, älskar dig”.

En studie som genomfördes i nordvästra Ryssland år 2014-2015 av den ryska vetenskapsakademin fann att över hälften av de tillfrågade kvinnorna blivit misshandlade eller kände till någon som blivit det.

En del fall har fått internationell uppmärksamhet. Som Margarita Gratjeva som polisanmälde sin make - de hade separerat - för misshandel sedan han tagit stryptag på henne och hotat att dränka henne i syra.

Polisen som tog emot anmälan avskrev den och menade att mannen bara ”manifesterat sin kärlek”. Några dagar senare högg maken av Margarita Gratjevas händer med en yxa.

Han dömdes till 14 års fängelse, men försöken att få polisen straffad ledde ingenstans.

Hustrumördaren

I staden Votinsk frikändes en man efter att ha huggit ihjäl sin fru framför ögonen på parets femåriga son. Det sågs som ett passionsbrott.

– Vårt nuvarande lagsystem ger inte offren tillräckligt med skydd mot våldsverkarna, säger den ryska parlamentsledamoten Oxana Pusjkina till RT. Hon arbetar för tuffare lagstiftning.

Men fallet med systrarna Chatjaturian har också lett till en motreaktion hos en del ryska män. En grupp som kallar sig ”Männens stat” och som har 150 000 medlemmar på sociala medier har startat en kampanj som kallas ”Mördare bakom galler” och kräver att systrarna inte ska släppas fria.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.