Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Systrarna ska utvisas efter skolavslutningen

Migrationsverket har beslutat att Albertina, 15, och Janet, 17, inte har rätt till asylFoto: Ann Jonasson
Systrarna blev lämnade på barnhem i Luanda när de var fyra och sex år gamla.Foto: Ann Jonasson
Janet och Albertina tillsammans med Expressens reporter Åsa Asplid. Foto: Ann Jonasson

Systrarna Janet, 17 och Albertina, 15, drömmer om en svensk sommar.

Men efter skolavslutningen riskerar de att utvisas till ett barnhem i Angola – trots att lagen säger att "barnets bästa" alltid ska sättas först.

– Det känns inte bra, vi har ingen där, säger Janet.

Det står ett par Converse-skor under sängen, garderoben är tapetserad med idolplanscher på Justin Bieber och One Direction och på byrån samsas fotografier på vänner med en sminkborste.

Det är snart fyra år sedan 17-åriga Janet flyttade in i tonårsrummet i familjehemmet i Vårby utanför Stockholm, hennes 15-åriga lillasyster bor väg i vägg.

Men vardagen med skola, kompisar och ett kommande sommarjobb på en närbutik i området kan snart vara bytt till en kaotisk barnhemstillvaro i Angolas huvudstad Luanda.

Rymde från barnhem

Migrationsverket har beslutat att Janet och Albertina inte har rätt till asyl och hotar att utvisa dem redan dagen efter att de slutar skolan nästa vecka.

– De har sagt att de bara ska köpa biljetter och att vi kan bli tvungna att åka dagen efter skolavslutningen, säger Janet.

Hon och hennes syster blev lämnade på barnhem i Luanda när de var fyra och sex år gamla. Efter drygt fem år på hemmet - där de blev slagna och utsatta för upprepade sexuella övergrepp av föreståndaren – lyckades de rymma och så småningom ta sig till Sverige i augusti 2011.

Men eftersom de saknar ID-handlingar och Migrationsverket dessutom anser att det finns luckor i deras berättelse har myndigheten valt att inte tro på deras uppgifter.

Måste se till barnets bästa

Systrarna, som inte har kontakt med någon släkting och inte vet var deras mamma finns, nekas även asyl enligt "synnerligen ömmande omständigheter", en lagformulering som framför allt gör att barn av olika anledningar kan få uppehållstillstånd.

För att kunna utvisa ensamkommande barn till annat land krävs dock att svenska myndigheter kan garantera att barnet får ett "ordnat mottagande" i landet samtidigt som barnkonventionen slår fast att alla beslut alltid ska fattas utifrån barnets bästa.

Trots det vill Migrationsverket utvisa dem till barnhemmet Mulemba i Angola som tidigare kritiserats av holländska Unicef. De misstänker att barn som utvisats dit från Holland i stället blivit offer för människohandel.

– Barnhem är generellt sett inte bra för barns utveckling. Det finns risk för människohandel och annan form av exploatering runt sådana boenden. Det måste man ta på allvar och sätta barnets bästa främst, säger Christina Heilborn, programchef på Unicef i Sverige.

Migrationsverket backar

När Expressen ifrågasätter Migrationsverket agerande hävdar myndigheten däremot att det i nuläget inte finns något beslut om att utvisa Janet och Albertina till ett barnhem.

– Nej, utan först måste vi säkerställa att det här barnhemmet uppfyller alla de krav som ska ställas för att det ska kunna räknas som ett ordnat mottagande. Och det arbetet pågår just nu, säger Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket.

Han fortsätter:

– Oftast kommer vi fram till att de sociala institutionerna inte uppfyller kraven för att det ska anses vara ett ordnat mottagande - och så kan resultatet även bli i det här ärendet. Det vet vi inte än.

Oro för framtiden

Samtidigt fortsätter den ovissa tillvaron för Janet och Albertina. Tårarna rinner nerför kinderna när de beskriver hur svårt det är att koncentrera sig på skolarbetet, oron för att vara tvungna att lämna sin nya familj och fruktan för vad som kan hända dem i Angola.

– Vi skulle inte kunna leva bra där, säger Albertina.

Deras gode man i Sverige hoppas nu kunna stoppa utvisningsprocessen genom att lämna in nya uppgifter i ett verkställningshinder till Migrationsverket, medan de fortsätter kampen för att Janet och Albertina ska få uppehållstillstånd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.