Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Systrarna mördade ihop – efter pappans övergrepp

Nu startar rättegången mot tre systrar som dödade sin pappa efter år av sexuella övergrepp och misshandel.
Angelina Chatjaturjan.Foto: ALEXANDER AVILOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Krestina Chatjaturjan.Foto: ALEXANDER AVILOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Maria Chatjaturjan.Foto: ALEXANDER AVILOV / AP TT NYHETSBYRÅN

Mordet på Mikhail Chatjaturjan delar Ryssland i två läger. 

Nu startar rättegången mot tre systrar som dödade sin pappa efter år av sexuella övergrepp och misshandel.

När systrarnas mormor och faster gästade ett av Rysslands mest populära program uppstod en hetsig diskussion. Mormodern utbröt att pappan ”behandlat sina döttrar som slavar” och barnens faster hävdade att hennes bror aldrig brukat våld mot dem. 

Mordet, som skedde för två år sedan, har uppmärksammats stort i landet och har både vållat stora demonstrationer och kastat ett ljus på våld i hemmet – ett utbrett problem i Ryssland.

Dödade sin pappa

Det var i juli månad 2018 som Mikhail Chatjaturjan hittades död nära sitt hem i Moskva. Systrarna Krestina, Angelina och Maria Chatjaturjan – 19, 18 och 17 – erkände att de dödat honom och uppgav att de använt en kniv och en hammare som mordvapen. 

De påstod att de dödat sin pappa i självförsvar, och under utredningen har det framkommit att Mikhail Chatjaturjan misshandlat och utnyttjat sina döttrar sexuellt under flera år. 

Demonstrationer har hållits för att frige systrarna och kritiker har hävdat att problemet med våld i hemmet inte tas på tillräckligt stort allvar i Ryssland. 

Samtidigt har statskontrollerade tv-sändningar låtit släktingar till den nu döde mannen beskriva systrarna som ”lösaktiga och omoraliska”, enligt Sveriges Radio. 

Rättegången startar

Och nu börjar rättegången mot de unga kvinnorna, uppger Sveriges Radio. 

Förra året gick vice riksåklagaren på försvarets linje, och påstod att systrarna handlat i självförsvar. Trots det ställs de alltså inför en ny prövning, för ”överlagt mord” – ett brott som kan ge upp till 20 års fängelse.

Den yngsta dottern riskerar tvångsvård i stället för fängelse. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.