Systrarna dödades av blixten på fjället

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Victoria Myrset, 12, dödades av blixten på fjälltoppen.
Foto: Polisen/Privat
Benedicte Myrset, 18, dödades av blixten på fjälltoppen.Ve
Foto: Polisen/privat

Två systrar dödades när blixten slog ned på den norska fjälltoppen. 

Victoria Myrset, 12, och Benedicte Myrset, 18, omkom medan en tredje syster skadades, rapporterar norska medier.

Det rasade ett våldsamt oväder med mer än 20 000 blixtnedslag på söndagen när olyckan inträffade.

De tre systrarna Myrset från Oslo var på fjälltur i Hareid utanför den norska staden Ålesund på söndagen. Flickorna, som var på sommarlov, var nästan ända uppe på fjälltoppen Melshornet när de överraskades av ett kraftigt oväder med många tusen blixtnedslag över södra Norge.

Victoria, 12, och Benedicte, 18, dödades av ett blixtnedslag. Polisen släpper nu namn och bild på de omkomna i samråd med familjen, skriver norska Dagbladet. 

Tredje systern mår bra

Den tredje systern skadades av blixten. Hon fördes till sjukhus, men skrevs ut på måndagen. Hon mår efter omständigheterna bra, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Vänner till de döda flickorna samlades i Ris kyrka i Oslo på måndagskvällen. Människor grät och höll om varandra, kyrkan var full av tända ljus.

– Jag minns främst deras öppenhet och glada sätt. Saknaden efter dem kommer att bli väldigt stor. Här i kyrkan hade vi kontakt med dem genom konfirmationstiden, säger kyrkoherede Jan-Erik Heffermehl till Dagbladet. 

Mer än 20 000 blixtnedslag registrerades i södra Norge på söndagen. Av dem 13 000 på sex timmar på eftermiddagen.

”Otroligt många blixtar”

– Det var otroligt många blixtar under den perioden. Det är en stor risk att gå in med helikopter när det är så många blixtnedslag, sade räddningsledare Ståle Jamtli på Huvudräddningscentralen i Sydnorge (HRS) till Dagbladet.

Polisen uppmanade människor att lämna högt belägna områden i fjällen och meddelade att minst 24 räddningsaktioner hade satts i gång för att hjälpa människor i nöd.

”Alla som är på fjälltur ombeds att komma ned och sätta sig i säkerhet. Det kommer kraftigt åskväder och regn”, skriver polisdistriktet Møre och Romsdal på Twitter.


Mer tv: Kameran fångar blixtnedslaget

När polisen ska hjälpa en fordon vid vägkanten. Då slår blixten ned precis intill honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.