Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Systrarna är fast i Iran: ”Vi är jätterädda”

Så går arbetet med att ta fram läkemedel och vaccin.
Sara och Tara Aynehband befinner sig just nu i en mindre lägenhet i Tehran och är oroliga över hur de ska ta sig hem.
Foto: Privat
På måndagen drog Transportstyrelsen in flygtillståndet för det iranska flygbolaget Iran Air.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / EXPRESSEN

Systrarna Sara och Tara Aynehband reste till Iran för att vara med under en begravning. 

Nu har två av deras bokade flyg ställts in på grund av coronaviruset och de är oroliga över hur länge de kommer behöva stanna i landet 

– Vi vill bara härifrån, vi är jätterädda, säger Sara Aynehband.

Men planer på att hjälpa svenskar att komma hem igen finns inte.

Den 15 februari i år reste Sara Aynehband, 60, och Tara Aynehband, 58, från Stockholm till Iran för att vara med vid sin systers begravning. 

Planen var att resa hem till Sverige igen den 8 mars, men flyget med Turkish Airlines ställdes in på grund av den ökade spridningen av coronaviruset, eftersom Turkiet förbjöd resor till landet från Iran. 

Men systrarna lyckades boka in sig på ett flyg med Iran Air den 8 mars i stället. 

Men nu blir inte heller det flyget av, i och med att Transportstyrelsen dragit in flygbolagets flygtillstånd. Och systrarna Aynehband är fast i Teheran.

– Det är fruktansvärt. Hälsomyndigheterna här avråder från att gå ut, så jag och min syster sitter i en liten lägenhet och vågar inte gå ut och maten räcker i kanske två dagar till, säger Sara Aynehband via telefon.

Svårt att ta sig ut ur landet

Det är inte bara Sverige och Turkiet som begränsat inresemöjligheterna från Iran. Ett stort antal flygbolag har tillfälligt upphört med att flyga till och från Iran, angränsande länder har stängt sina gränser till Iran och möjligheterna att resa in och ut ur landet är för närvarande mycket begränsade, enligt ambassaden.

Och de platser som finns bokas snabbt upp.

Enligt Irans officiella siffror har 77 personer dött av coronaviruset i landet och 2 336 fall av smitta har bekräftats, men det tros finnas ett mörkertal.

UD planerar inte att hjälpa

För närvarande har ett hundratal svenskar anmält sin närvaro i Iran på ambassadens svensklista, men det totala antalet är avsevärt större eftersom många svenskar antas befinna sig i landet utan att ha anmält sig.

I ett mejl till Expressen skriver UD:s presstjänst att det inte finns planer på att hjälpa svenskar att komma hem från Iran. 

”I nuläget finns inga planer på att genomföra någon assisterad hemresa från Iran. Många flygrutter till och från Iran har ställts in, men det finns fortfarande möjliga flygförbindelser ut från Iran. Vi har stor förståelse för att situationen för svenskar i Iran blivit svårare. I Hubeiprovinsen i Kina genomfördes EU-gemensamma assisterade utresor efter att alla flighter, tåg och bussar ut ur regionen ställts in. Vår ambassad i Teheran för en dialog med de personer som kontaktat ambassaden eller har skrivit upp sig på svensklistan om vilka möjligheter som finns att lämna Iran.” 

– Det känns som de bara struntar i oss. Men vi vill bara härifrån. Vi är jätterädda, säger Sara och fortsätter:

– Vi har bott i Sverige i 40 år, jag kan inte mycket om det här landet längre. Om jag blir sjuk, vad gör jag då? Det är ett främmande land för mig och resurserna är inte som i Sverige, där jag är sjuksköterska. Så jag har stor rädsla för att bli sjuk här. 

Vet inte när de kommer hem

Nu hoppas familjen på att platser ska öppnas upp på de få flyg som finns till Europa under en snar framtid.

– När vi reste hit visste vi ingenting om coronaviruset, det hade inte spridit sig som nu, annars hade vi inte åkt. Jag skulle börjat jobba på måndag, men nu har vi ingen aning om när vi kommer härifrån, säger Sara Aynehband.

https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/57/
Här är videon som många pratar om just nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.