Systern om Kim Jong-Un: ”Svårt sjuk med hög feber”

Senaste nyheterna med Expressen TV
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Kim Jong-Un har insjuknat under covid-pandemin. Det bekräftar hans syster Kim Yo-Jong.

– Han var svårt sjuk och hade hög feber, säger Kim Yo-Jong enligt Reuters.

Kim Jong-Un har utropat seger i kampen mot covid enligt nordkoreansk statlig media. 

Den nordkoreanske diktatorn meddelade att han därför avslutar flera av de mest kraftfulla åtgärderna som infördes i maj för att bekämpa virusutbrottet i landet.

Kim Jong-Un säger dock att Nordkorea fortfarande måste upprätthålla ”en stålstark barriär mot pandemin och intensifiera kampen mot den tills den globala hälsokrisen är över” enligt KCNA.

Nordkorea har inte rapporterat några nya bekräftade covid-fall sedan den 29 juli. WHO och internationella hjälporganisationer ifrågasätter dock detta och säger att landet har begränsade möjligheter när det gäller att testa befolkningen. 

”Han var svårt sjuk och hade hög feber”

74 personer har dött av covid i Nordkorea enligt statlig media, men det finns inga siffror över hur många som sammanlagt har smittats i landet.

Istället har Nordkorea rapporterat antalet medborgare med feberlika symptom vilket som mest uppgick till närmare 400 000 dagliga fall i maj – och en av de drabbade har varit Kim Jong-Un själv enligt hans syster Kim Yo-Jong.

– Han var svårt sjuk och hade hög feber. Trots det kunde han inte vila för ett ögonblick med tanke på att han behövde ta hand om sitt folk ända tills dess att kampen mot pandemin var över, säger Kim Yo-Jong.

Kim Yo-Jong preciserade inte exakt när Kim Jong-Un insjuknade sedan covid-pandemin bröt ut.

Flera döda av "oförklarlig feber" i Nordkorea

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.