Systern kritisk: "Låt Arafat vila i fred"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressens Kassem Hamadé träffar Arafats syster Khadija som är kritisk till att PLO-ledarens grav nu öppnas.
Foto: Martin Von Krogh/Expressen

GAZA. Åtta år efter Yassir Arafats död grävs hans grav upp.

Under tisdagen tas PLO-ledarens kvarlevor upp för att få svar på frågan om han blev mördad.

Men hans syster Khadija är precis som många andra i familjen kritisk till gravöppningen.

– Varken jag eller någon annan kommer att kunna ta reda på vem som utförde mordet, säger hon till Expressen.

Det var Yassir Arafats änka, Suha Tawil, som förra året tog initiativet till den nya utredningen av makens död. Hon hade sparat en mössa, underkläder och andra plagg som han använde före sin död och skickat detta till tv-kanalen al-Jazeera. Den lät i sin tur experter i Schweiz undersöka klädesplaggen. Då hittades spår av det radioaktiva ämnet polonium och man bestämde att dödsorsaken måste utredas på nytt.

"Låt Arafat vila ifred"

Under tisdagen, drygt åtta år efter att PLO-ledarens död, öppnar experter från Schweiz hans grav i Ramallah, Palestinas huvudstad på Västbanken. Syftet är att ta prover på kvarlevorna och se om misstankarna om poloniumförgiftning är sanna.

Men Arafats familj är kritisk.

– Låt Arafat vila i fred, säger hans syster Khadija.

– Jag är inte politiker och vill inte blanda mig i politiken. Arafats önskan var att palestinier ska leva nu och för framtiden, men inte i dåtiden. Arafat är död och hans dröm var att Palestina ska vara kvar, säger Khadija Arafat, som ofta kallas för ”revolutionens gamling”.

Kritisk till gravöppningen

Expressen träffar henne i en gammal ateljé i centrala Gaza som hon har ärvt av sin make. Khadija och två andra gamla damer syr traditionella palestinska kläder i lokalen. Doften av damm och gamla kläder ligger tung i luften.

Trots sin ålder är hon pigg, glad och upprorisk. Hon påminner oerhört mycket om sin bror Yassir Arafat. Kanske inte utseendemässigt, men i beteendet och hur hon väljer sina strategiskt utstuderade svar.

– Jag har ingenting emot Yassir Arafats änka. Vi är inte vänner och det beror på att hon lever i ett annat land. Men vi är inte ovänner. Familjen och Suha har Arafats dotter gemensamt. Hon kommer att bli stor och vi hoppas att hon gifter sig med en palestinier, helst en av våra patrioter från familjen här i Gaza, säger Khadija.

Trots att hon vill låta de palestinska myndigheterna bestämma vad som är bäst tycker hon att alla redan vet vilka som ligger bakom mordet.

– Vad ska de ta reda på? Ingen kommer att kunna ta reda på vem som utförde mordet, men alla vet vilka som ligger bakom mordet, säger Khadija och syftar på Israel.

Även Arafats systerson Nasser al-Qudwa är kritisk till gravöppningen.

– Det är en ond handling. Alla vet nu att Israel giftmördade Arafat. Det finns bevis för det. Det är meningslöst att ta prover från åtta år gamla kvarlevor, säger al-Qudwa.

ARAFATS DÖD

Hösten 2004 blev PLO-ledaren Yassir Arafat hastigt sjuk.

I början av november samma år flyttades han till ett militärsjukhus i Paris, där han avled efter elva dagar..

Frankrike hemligstämplade känsliga handlingar om dödsorsaken, vilket ledde till många konspirationsteorier.

I juli 2012 framkom det att Arafat kan ha blivit förgiftad av den radioaktiva isotopen Polonium-210.

Just polonium användes 2006 för att mörda den ryske regimkritikern och ex-spionen Alexander Litvinenko.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.