Syskonen Sabuni: Stridbara debattörer – och motpoler

Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kitimbwa Sabuni.
Foto: PRIVAT / PRIVAT

Hon har anklagats för att vara islamofob – han för att försvara en terrorist.

Hon vill bli partiledare i Liberalerna och har profilerat sig med hårda tag mot hederskultur – han är talesperson för den omstridda muslimska organisationen MMRK.

Syskonen Nyamko och Kitimbwa Sabuni har båda tagit stor plats i samhällsdebatten och i liknande frågor, men på helt olika sätt.

– De är totalt olika, men lika på så sätt att de båda är väldigt karismatiska, vältaliga och smarta, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp, som mött båda syskonen genom sitt arbete.

Året är 1981 och familjen Sabuni flyttar från Burundi till Kungsängen utanför Stockholm.

Mamma, pappa och sex syskon.

Storasyster Nyamko är tolv.

Lillebror Kitimbwa är fyra.

I Burundi har familjen levt i exil. Pappan, som är socialist, är politisk flykting från Kongo-Kinshasa.

Det politiska engagemanget går i arv.

Afrosvenskarnas riksförbund

I början av 90-talet är Nyamko Sabuni med och startar den antirasistiska organisationen Afrosvenskarnas riksförbund.

Senare, efter att storasyster tagit steget in rikspolitiken, engagerar sig även Kitimbwa Sabuni där.

Journalisten och debattören Kurdo Baksi var tidigt involverad i Afrosvenskarnas riksförbund och stod länge nära Nyamko Sabuni.

– Först var det hennes farbror som var ordförande, sedan var det hon, sedan var det hennes lillebror. Så det gick ju i arv i familjen, säger Kurdo Baksi.

– Jag hjälpte organisationen, jag var som en rådgivare under olika Sabunis.

Går med i Liberala ungdomsförbundet

Parallellt med engagemanget i Afrosvenskarnas riksförbund under 90-talet blir Nyamko Sabuni medlem i Liberala ungdomsförbundet.

Efter succévalet 2002, då Liberalerna fick över 13 procent, kommer hon in i riksdagen.

Dåvarande FP-ledaren Lars Leijonborg och Nyamko Sabuni i Almedalen 2006.
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Partiets framgång har i efterhand tillskrivits den tuffa hållningen i integrationsfrågor, exempelvis med förslag om språktest för invandrare.

Kurdo Baksi menar att Nyamko Sabuni, som då blivit partiledaren Lars Leijonborgs protegé, förändrades politiskt i början av 2000-talet.

– Jag tyckte att hon var en stark och intressant tjej att stödja, men vi gick skilda vägar när hon började bedriva en annan sorts politik, säger Kurdo Baksi.

– Jag tyckte att hon var för hård mot muslimer. Och det står jag fortfarande för.

Kurdo Baksi.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kurdo Baksi har tidigare uttalat sig kritiskt om Nyamko Sabuni, som bemötte kritiken i en intervju med Expressen 2008:

– Honom (Kurdo Baksi) har jag känt sedan jag var tonåring. Det här var jobbigt i början, men nu kan jag säga: Väx upp, sluta upprepa er, skaffa er ett eget liv. När jag får kritik från de här personerna vet jag vad det handlar om, sa Nyamko Sabuni och fortsatte:

– En ung kvinna som man sett växa upp och som helt plötsligt passerar en med hästlängder. Det är svårt för vissa.

Syskonen gick åt olika håll

Nyamko Sabunis politiska rörelse högerut gjorde hennes yngre bror Kitimbwa Sabuni mer extrem åt andra hållet, hävdar Baksi i dag:

– Ju mer Nyamko gick till höger, desto mer gick brorsan till vänster. Och jag tyckte att han frotterade sig med islamistiska krafter. Så i dag har jag inte kontakt med någon Sabuni, säger han.

Nyamko Sabuni, färsk minister i oktober 2006.
Foto: MAGNUS JÖNSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN EXPRESSEN

I valet 2006 fick alliansen egen majoritet och den dåvarande moderatledaren Fredrik Reinfeldt bildade regering.

Nyamko Sabuni blev intergrations- och jämställdhetsminister.

Ett av de första besluten hon fattade var att dra in det statliga bidraget till organisationen Centrum mot rasism, CMR, som då leddes av hennes egen farbror Mkyabela Sabuni. Samme farbror som tidigare varit talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund.

”Nogger black”

CMR är kanske mest kända för sin kampanj mot reklamen för GB-glassen ”Nogger black”, som de menade var rasistisk. 

Nyamko Sabuni dömde ut CMR:s kampanj som ”tramsiga uttalanden”.

– Det är oacceptabelt att använda skattemedel till denna typ av inbillade problem. Vi har problem när det gäller diskriminering och rasism i Sverige och det behöver vi ta itu med, sa hon då.

Glassen ”Nogger Black” väckte kritik. GB drog tillbaka den ur sortimentet 2007.
Foto: ROGER LARSSON

Vid tillfället hade Kitimbwa Sabuni, som tredje person i familjen, hunnit bli talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund.

Trots att hans förbund var ett av de starkaste inom CMR, som är en paraplyorganisation, hördes ingen kritik från honom mot Nyamko Sabunis beslut.

Senare samma år hamnade han i stället i hetluften med en kampanj för att förbjuda seriealbumet ”Tintin i Kongo”, som han menade innehöll en ”klassisk kolonial rasistisk skildring av afrikaner”.

Genom åren har Kitimbwa Sabuni varit inbjuden till program som Sveriges Radios Studio Ett och SVT:s Aktuellt för att debattera och intervjuas, exempelvis för att diskutera rasism och diskriminering i samband med Mohammad Alis död 2016.

Petades som integrationsminister

Efter riksdagsvalet 2010 petades Nyamko Sabuni som integrationsminister och blev i stället biträdande utbildningsminister. Hon ersattes av Erik Ullenhag, som representerade en mer liberal migrationspolitik och en mjukare hållning i integrationsfrågor.

Nyamko Sabuni var för kontroversiell, hette det i efterhand.

Samtidigt hamnade även Kitimbwa Sabuni i blåsväder.

Tidigare samma år hade organisationen MMRK, som Kitimbwa Sabuni nyligen blivit talesperson för, släppt en rapport till försvar för den då terroranklagade Munir Awad.

Awad, som senare dömdes till tolv års fängelse för att ha planerat ett terrordåd mot danska Jyllandsposten, påstod sig ha fängslats och torterats av utländska säkerhetstjänster.

”Väldigt vinklade frågeställningar”

Kitimbwa Sabuni skrev rapportens förord, där han bland annat anklagar svenska medier för att sprida ”anti-muslimska fantasier” och svenska journalister för att ”medvetet välja opålitliga källor” för att framställa den då ännu inte dömde Munir Awad som terrorist.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp, som har träffat bägge syskonen Sabuni i sin yrkesutövning, var en av de hårdaste kritikerna mot MMRK-rapporten.

– Det var väldigt vinklade frågeställningar, väldigt vinklat perspektiv. Det gamla vanliga narrativet om att Säpo begår övergrepp mot muslimer, säger Magnus Ranstorp.

Magnus Ranstorp.
Foto: SVEN LINDWALL

Det mest allvarliga med rapporten, menar Ranstorp, var att originalet publicerades av den omstridda brittiska organisationen Cage UK, vars företrädare bland annat kallat IS-bödeln Jihadi John för ”en vacker ung man”.

Kritiserades för Rosengårdsrapporten

Även om Kitimbwa Sabuni aldrig varit i offentlig konflikt med sin syster, så har MMRK varit det.

En annan av organisationens talespersoner, Fatima Doubakil – som är gift med Kitimbwa Sabuni – har anklagat Nyamko Sabuni för att sprida ”islamofobi och rasism”.

Upprinnelsen var den så kallade Rosengårdsrapporten, som kartlade islamistisk extremism i utsatta områden i Malmö.

Rapporten författades av Magnus Ranstorp och Josefine Dos Santos – och beställdes av Nyamko Sabuni.

April 2007: Integrationsminister Nyamko Sabuni möter hundratalet boende i Rosengård.
Foto: MARTIN KARLGREN

När hon nyligen meddelade sin kandidatur till partiledarposten i Liberalerna tog hon själv upp Rosengårdsrapporten och hur hon kritiserades för den:

”Det påstods att jag spädde på fördomar och var för alarmistisk. I dag låter det annorlunda”, skriver Sabuni i liberala tidningen Nu.

”Det blev startskottet”

Magnus Ranstorp, som också kritiserades för rapporten, säger att den hårdaste kritiken kom från Nyamko Sabunis egen familj – från brodern Kitimbwa Sabuni och hans fru Fatima Doubakil i MMRK.

– Det blev startskottet på den postkoloniala identitetspolitiska aktivismen i Sverige. De fick luft under vingarna, och det har varit samma personer som har organiserat sig under längre tid, anser terrorforskaren.

Magnus Ranstorp säger att han har stor respekt för Nyamko Sabuni.

– Hon är rakryggad, hon har tagit tag i frågeställningar som är raka motsatsen till vad hennes bror skulle vilja.

Sitter i systerns styrelse

Nyamko Sabuni har anklagats för att vara islamofob – Kitimbwa Sabuni har beskyllts för att gå islamisters ärenden. Ändå står de varandra nära.

Två månader efter att Nyamko Sabuni lämnade politiken i januari 2013 startade hon ett aktiebolag, som skulle bedriva ”coaching, personlig rådgivning och personligt varumärkesbyggande”.

I styrelsen sitter två personer: Nyamko Sabuni som ordinarie ledamot och Kitimbwa Sabuni som suppleant.

”Kul att hon kandiderar”

Expressen når Kitimbwa Sabuni på telefon i slutet av april, ett par veckor efter att Nyamko Sabuni meddelat sin kandidatur.

Han bekräftar att han sitter i sin systers styrelse – och säger att han är glad att hon vill bli partiledare i Liberalerna.

– Jag sitter i hennes bolagsstyrelse, ja. Vi är syskon, ja. Och det är kul att hon kandiderar. Det är väl ungefär vad jag kan säga, säger Kitimbwa Sabuni.

Han vill inte kommentera huruvida de står långt ifrån varandra i frågor om integration och antirasism.

Kitimbwa Sabuni intervjuas av Rashid Musa på Mynttorget i Stockholm 2012. Musa valdes 2016 till ordförande i Sveriges unga muslimer.

Kitimbwa Sabuni vill inte heller bemöta Kurdo Baksis påstående om att han ”frotterade sig med islamistiska krafter”.

– Det är helt uppåt väggarna att ni ens överväger att publicera det, det är min kommentar, säger Kitimbwa Sabuni.

När vi frågar om MMRK-rapporten säger han att den inte alls skrevs till Munir Awads försvar.

– Det här var en rapport som beskrev hur en svensk medborgare uppger att han har gripits av utländska myndigheter i Somalia och blivit utsatt för tortyr under överinseende av underrättelsetjänster i länder som Sverige aktivt samarbetar med, säger han och fortsätter:

– Berättelsen var inte otrovärdig med tanke på läget i världen, om man säger så. Och det är av stort intresse för oss som arbetar med mänskliga rättigheter.

Vill inte kommentera MMRK

Nyamko Sabuni vill inte prata om sin inställning till MMRK eller broderns engagemang där.

– Jag har ingen inställning till dem, precis lika lite som jag har inställning till någon annan organisation, säger Nyamko Sabuni.

Hon säger att hon inte känner till rapporten om Munir Awad.

– Jag känner inte till den rapporten, jag har inte läst den. Och att vara i blåsväder, det är många av oss som är hela tiden, så det är ingenting jag behöver kommentera när någon annan är i blåsväder.

Hon bekräftar att brodern sitter i hennes bolagsstyrelse.

– Jag tror jag sitter i hans lilla bolagsstyrelse och han sitter i min. Vi behövde bara någon som kan sitta där, säger Nyamko Sabuni.

Nyamko Sabuni: ”Är inte särskilt kontroversiell”

Hittills har ett flertal tunga partiprofiler ställt sig bakom Nyamko Sabuni som ny partiledare för Liberalerna, däribland Mats Persson, Allan Widman och Gulan Avci.

Hennes förväntade huvudmotståndare, Erik Ullenhag, meddelade i veckan att han kandiderar. Han har fått öppet stöd från bland andra riksdagsledamöterna Barbro Westerholm och Christer Nylander.

Det var just Ullenhag – av de flesta ansedd som en mindre kontroversiell kandidat – som tog över som integrationsminister när Nyamko Sabuni petades 2010.

Erik Ullenhag.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Nyligen kommenterade hon sin kandidatur i Kvartals fredagsintervju:

– Jag är inte särskilt kontroversiell, jag bara uppfattas som kontroversiell, sa Nyamko Sabuni.

Liberalerna väljer ny partiledare vid ett extra landsmöte fredagen den 28 juni.

De vill bli L-ledare

Nyamko Sabuni.

Riksdagsledamot (2002-2006), integrationsminister (2006-2010), jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister (2010-2013).

Erik Ullenhag.

Riksdagsledamot (2002-2006, 2009-2010, 2014-16), gruppledare i riksdagen (2014-2016), integrationsminister (2010-2014), partisekreterare (2006-2010).

Johan Pehrsson.

Riksdagsledamot (2002-2015, 2018-), gruppledare i riksdagen (2006-2014), ekonomisk-politisk talesperson (2019-).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.