Syskon riskerar fängelse för incest

Publicerad
Uppdaterad
Straffet kan bli ett års fängelse för ett par syskon i Kalmar, som åtalas för att ha haft samlag med varandra. Åtal för incest mellan syskon är mycket ovanliga i Sverige.
I sin kortfattade stämningsansökan till Kalmar tingsrätt skriver kammaråklagare Lise-Lotte Norström bara att den 20-årige mannen hade samlag med sin 17-åriga syster i Kalmar i november 2009. Det framgår också att mannen greps och anhölls samma dag, men släpptes två dagar senare. Troligen misstänktes han först för att ha tvingat systern till samlag. Men åtalet, som lämnades in på torsdagen, gäller frivilligt umgänge, där båda parter anklagas för brott.
Fallet är omgärdat med sekretess och det finns en icke offentlig bilaga till åtalet. Åklagaren har inte kunnat nås för en kommentar.
Förutom de båda syskonen ska fyra personer höras som vittnen. Tre ingår i den polispatrull som kallades till platsen.

Ovanligt brott

Brottsrubriceringen sexuellt umgänge mellan syskon förekommer mycket sällan, skriver tidningen Östra Småland. Brottet är så ovanligt att det inte ingår i den officiella statistiken hos Brottsförebyggande rådet (Brå). Men Lars Petersson på Brå hjälper TT att ta fram uppgiften att brottet förekom två gånger i svenska tingsrätter 2008 och sex gånger 2007.
- Om det är två syskon inblandade, så är det sannolikt ett brott för varje syskon. Det betyder att det troligen var ett fall 2008 och tre året innan, säger Petersson.
I Danmark åtalades ett syskonpar förra året.
Incest har varit förbjudet i Sverige och många andra länder sedan århundraden. Stundom har de inblandade straffats med döden.
I modern tid motiveras förbudet både genetiskt och etiskt. Om nära släktingar får barn med varandra ökar risken för missbildningar på barnet. Det anses också stötande för de flestas rättsuppfattning om sexuella relationer mellan syskon eller mellan föräldrar och barn skulle tillåtas.

Av: Peter Palmkvist/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag