Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dömd kidnappare på flykt efter mordet – har gripits

Tre syskon och ytterligare en en kvinna har nu gripits misstänkta för inblandning i mordet vid Västermalmsgallerian i Stockholm.
Den yngre 20-årige brodern har dömts till två och ett halvt års fängelse för en brutal rånkidnappning mot en då 15-årig pojke.
Foto: Polisen
Brodern är fortfarande på fri fot.
Foto: Polisen
Foto: Polisen

Fyra personer jagades för mordet utanför Västermalmsgallerian i Stockholm.

Tidigare i veckan greps två av dem – nu har ytterligare två gripits. Samtliga är anhållna.

Tre av personerna - två män och en kvinna - är syskon. Den fjärde personen är en kvinna som har en relation med en av männen.

– Utifrån vad som hittills framkommit kände de misstänkta inte målsägandena, säger kammaråklagare Zilla Hirsch. 

Det var tidigare i veckan som polisen kunde gripa två av de tre syskon som misstänks för fredagens dåd utanför Västermalmsgallerian i Stockholm då en 27-årig man knivhöggs så illa att han senare miste livet på sjukhuset. Hans 29-årige vän fick föras till sjukhus med allvarliga skador.   

De som greps då var en 26-årig storebror och hans 24-åriga lillasyster. Båda anhölls senare. 

Kammaråklagaren Zilla Hirsch bekräftar nu att ytterligare två personer har gripits och anhållits. Enligt Expressens uppgifter så är det den tredje brodern, en 20-årig man, som jagats av polisen, tillsammans med en 23-årig kvinna som har en relation till mannen. 

Beskrivits som farliga  

De fyra som misstänks hade ingen koppling till offren, enligt åklagaren.

– De fyra misstänkta känner varandra, men utifrån vad som hittills har kommit fram i utredningen kände de misstänkta inte målsägandena, säger Zilla Hirsch i ett pressmeddelande.

De två som greps i tisdags har nu begärts häktade misstänkta för mord och mordförsök.

Dömd till två år och två månaders fängelse

Samtliga anhållna beskrivs som farliga i polisens efterlysning, enligt Expressens uppgifter.

Lillasystern har endast några strafförelägganden för snatteri och ringa narkotikabrott i bagaget. Storebrodern har de senaste tio åren dömts vid otaliga tillfällen för brott mot knivlagen, narkotikabrott, rattfylleri och stöld.

Så sent som i januari begärdes han häktad som misstänkt för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel och rånförsök. 

20-årige lillebrodern dömdes 2019, trots sin låga ålder, till två år och två månaders fängelse för människorov, grov utpressning och rån. 

Tillsammans med tre jämnåriga kumpaner hade 20-åringen kidnappat en 15-årig pojke i södra Stockholm. Pojken överröstes med sparkar och slag av de, för honom okända, maskerade gärningsmännen. En machete riktades mot honom och en kniv sattes mot hans hals, enligt domen som vann laga kraft i hovrätten. 

– Vi kommer spänna fast dig vid bilen i ett rep och köra i väg, berättade männen för pojken och gav honom tio minuter att ringa upp sina föräldrar. 

Krävde 50 000 kronor av föräldrarna

20-åringen och de andra kidnapparna krävde sedan föräldrarna på 50 000 kronor för att de skulle låta sonen leva. 

Föräldrarna lämnade 25 500 kronor på en parkbänk i södra Stockholm och de fick sedan tillbaka sonen. 

20-åringen hade rymt från ett låst ungdomshem ett par veckor innan dådet. Hans medkumpaner rymde senare från samma ungdomshem genom att hålla fast en kvinnlig vårdare, ta hennes larmtelefon och namnbricka och tvinga av henne utpasseringskoden. 

Den 23-åriga kvinnan som har en relation med 20-åringen är tidigare dömd för våld mot tjänsteman. 

Åklagaren: ”Utredningen är inne i ett intensivt och känsligt läge”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.