Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Syriskt flyktingbarn sydde kläder för H&M

Nu erkänner klädjätten för en människorättsorganisation att syriska flyktingar utan arbetstillstånd har arbetat för bolagets räkning.
Foto: Ray Tang/Rex Shutterstock
Samarbetet med underleverantören avslutades när flyktingarbetet uppdagades.
Foto: Lina Östling

Flyktingarna tog sig från krigets Syrien - och hamnade hos H & M:s underleverantör i Turkiet.

Nu erkänner klädjätten för en människorättsorganisation att syriska flyktingar utan arbetstillstånd har arbetat för bolagets räkning, rapporterar SVT Nyheter.

Samarbetet med underleverantören avslutades när flyktingarbetet uppdagades.

Det är människorättsorganisationen Business and Human Rights Resource Center (BHRRC) som i en ny rapport uppdagar användandet av syriska flyktingar utan arbetstillstånd - bland dem barn - i klädfabriker hos jättarna H & M och brittiska Next, rapporterar SVT Nyheter.

H & M medger själva att man under 2015 ska ha använt sig av ett okänt antal syriska flyktingar utan arbetstillstånd i fyra olika fabriker hos underleverantörer i Turkiet. I ett av fallen ska det röra sig om ett syriskt flyktingbarn.

Medgivandet skedde på en direkt förfrågan från BHRCC. Människorättsorganisationen skickade ut en förfrågan till 28 olika europeiska klädföretag där man bad dem redogöra för hur deras arbete för att förhindra utnyttjande av illegal arbetskraft ser ut. Få bolag svarade, men H & M var alltså ett av de som replikerade.

Avbröt samarbetet omedelbart

Turkiet är en av världens största textilmarknader och samtidigt ett nav för den flyktingvåg som rört sig från Mellanöstern i riktning mot Europa. BHRCC uppskattar att omkring 400 000 syriska flyktingar arbetar illegalt i landet. Arbetsförhållandena är ofta kantade av låga löner, barnarbete och sexuella övergrepp mot arbetarna.

H & M har avböjt intervju med SVT Nyheter, men understryker att barnarbete är oacceptabelt. Uppdagandet gjordes i samband med en revision hos den aktuella leverantören i fjol. I samband med uppdagandet avslutades samarbetet omedelbart, i enlighet med H & M:s policy.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.