Nu erkänner klädjätten för en människorättsorganisation att syriska flyktingar utan arbetstillstånd har arbetat för bolagets räkning. Foto: Ray Tang/Rex ShutterstockNu erkänner klädjätten för en människorättsorganisation att syriska flyktingar utan arbetstillstånd har arbetat för bolagets räkning. Foto: Ray Tang/Rex Shutterstock
Nu erkänner klädjätten för en människorättsorganisation att syriska flyktingar utan arbetstillstånd har arbetat för bolagets räkning. Foto: Ray Tang/Rex Shutterstock
Samarbetet med underleverantören avslutades när flyktingarbetet uppdagades. Foto: Lina ÖstlingSamarbetet med underleverantören avslutades när flyktingarbetet uppdagades. Foto: Lina Östling
Samarbetet med underleverantören avslutades när flyktingarbetet uppdagades. Foto: Lina Östling

Syriskt flyktingbarn sydde kläder för H&M

Publicerad

Flyktingarna tog sig från krigets Syrien - och hamnade hos H & M:s underleverantör i Turkiet.

Nu erkänner klädjätten för en människorättsorganisation att syriska flyktingar utan arbetstillstånd har arbetat för bolagets räkning, rapporterar SVT Nyheter.

Samarbetet med underleverantören avslutades när flyktingarbetet uppdagades.

Det är människorättsorganisationen Business and Human Rights Resource Center (BHRRC) som i en ny rapport uppdagar användandet av syriska flyktingar utan arbetstillstånd - bland dem barn - i klädfabriker hos jättarna H & M och brittiska Next, rapporterar SVT Nyheter.

H & M medger själva att man under 2015 ska ha använt sig av ett okänt antal syriska flyktingar utan arbetstillstånd i fyra olika fabriker hos underleverantörer i Turkiet. I ett av fallen ska det röra sig om ett syriskt flyktingbarn.

Medgivandet skedde på en direkt förfrågan från BHRCC. Människorättsorganisationen skickade ut en förfrågan till 28 olika europeiska klädföretag där man bad dem redogöra för hur deras arbete för att förhindra utnyttjande av illegal arbetskraft ser ut. Få bolag svarade, men H & M var alltså ett av de som replikerade.

Avbröt samarbetet omedelbart

Turkiet är en av världens största textilmarknader och samtidigt ett nav för den flyktingvåg som rört sig från Mellanöstern i riktning mot Europa. BHRCC uppskattar att omkring 400 000 syriska flyktingar arbetar illegalt i landet. Arbetsförhållandena är ofta kantade av låga löner, barnarbete och sexuella övergrepp mot arbetarna.

H & M har avböjt intervju med SVT Nyheter, men understryker att barnarbete är oacceptabelt. Uppdagandet gjordes i samband med en revision hos den aktuella leverantören i fjol. I samband med uppdagandet avslutades samarbetet omedelbart, i enlighet med H & M:s policy.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag