Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Syriens president omvald i kritiserat val

Bashar al-Assad röstar. Det syriska valet har kritiserat och kallats en parodi på demokrati.
Foto: Fameflynet France

Syriens president Bashar al-Assad har blivit omvald – efter att ha fått 88,7 procent av rösterna i det kritiserade valet.

Valet har kallats för en fars och en parodi på demokrati av oppositionen och en stor del av omvärlden.

Under onsdagskvällen stod det klart att Bashar al-Assad har blivit vald till en tredje sjuårsperiod.

Valet, som har gjorts mitt under ett brinnande inbördeskrig, har bara utförts i regimkontrollerade områden – något som lämnar en stor del av befolkningen utanför.

Två andra kandidater ställde upp i valet. Hassan al-Nouri som fick 4,3 procent av rösterna och Maher Hajjar som fick 3,2 procent av rösterna. Båda två är regeringsvänliga och utgången i valet var högst väntad.

Trots att det är första gången på länge som andra kandidater tillåts vara med i presidentvalet har valet fördömts av stora delar av omvärlden, bland annat av EU och USA. Både oppositionen och omvärlden har kallat valet för en "teater" och en "parodi på demokrati".

Under tidigare val har presidentvalet utformats som folkomröstningar där folk har fått rösta ja eller nej till presidenten.

Enligt författningsdomstolen röstade 73,42 procent av befolkningen i valet, skriver AP.

Över 162 000 människor har dött under det treåriga inbördeskriget i Syrien – och över nio miljoner människor har flytt från landet.

– Ingenting har förändrats nu jämfört med dagen innan valet. Konflikten, terrorn och dödandet är densamma, säger USA:s utrikesminister John Kerry enligt AP.

– Man kan inte ha ett val där miljontals människor inte ens har möjligheten att rösta, säger Kerry.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.