Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Syrien misstänks spionera i Sverige

Syriens diktator al-Assad.Foto: AP

STOCKHOLM. Syriska statens misstänkta spionage på syrier i Sverige brottsutreds nu.

Risken för att spioner slinker in i Sverige ökar när flyktingströmmen är stor.

Det pågår minst en förundersökning om politisk förföljelse med ursprung i Syrien, bekräftar Wilhelm Unge, chefsanalytiker i kontraspionagefrågor vid Säkerhetspolisen. Han vill dock inte säga hur många personer som misstänks.

– Vi har flera ärenden som pågår där vi har en aktiv uppföljning som rör Syrien. Det handlar inte bara om förundersökningar utan om underrättelsearbete.

Flera politiskt aktiva syrier i Sverige vittnar också anonymt om hur de och anhöriga i hemlandet hotas och i värsta fall dödas där.

Inbördeskrigets fasor gör att i princip alla som flyr Syrien har rätt till asyl i Sverige. Syrierna är nu den klart största asylgruppen. Bara i oktober sökte 1 254 syrier asyl i Sverige.

– Ju fler det kommer desto högre tryck blir det på Migrationsverket och andra som ska hantera det här flödet. Och ju större flöde desto större risk att man gör en felbedömning som gör att någon slinker igenom, säger Unge.

Pressad regim

2011 gick totalt cirka 800 ärenden, rörande personer från hela världen, från Migrationsverket på remiss till Säpo. Unge räknar med ungefär lika många i år.

Säpo skriver i sin årsredovisning för 2011 att man "regelbundet fått in rapporter om misstänkt syriskt flyktingspionage". Chefsåklagare Tomas Lindstrand, med uppgift att utreda sådana brott, vill inte gå in på enskilda fall men bekräftar läget.

– Jag kan inte se att man kan säga någonting annorlunda om 2012.

Han noterar samtidigt att regimen är pressad.

– Jag vet inte hur goda förutsättningarna är för att de ska kunna bedriva ett välordnat flyktingspionage i dag. Man kan tycka att de har tillräckligt med bekymmer på hemmaplan.

Familj hotas

Wilhelm Unge beskriver hur förföljelsen generellt går till. Oppositionella i exil, vilkas familjer i hemlandet i praktiken blir gisslan, varnas och misshandlas. Agenter i Sverige – med eller utan diplomatstatus – nästlar sig in i organisationer, fotograferar demonstrationer med mera. 2010 utvisades Syriens högsta diplomat i Sverige.

Kriget där gör också att Säpo är intresserat av ett annat skäl – terrorism. Enligt Säpos kännedom har ett fåtal – färre än tio – våldsbefrämjande islamister rest från Sverige till Syrien för att ansluta sig till al-Qaida-inspirerade grupper, säger Jonathan Peste, chefsanalytiker i kontraterrorfrågor.

– Vi misstänker och är rädda för att de ska begå attentat mot civila.

Peste understryker att de utgör en mycket liten andel av alla som reser till Syrien och att Säpo försöker särskilja terrorbrott från legitimt väpnat motstånd.

TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.