Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Syndernas stad Sodom kan ha hittats

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Förstörelsen av Sodom och Gomorra av John Martin (tidigt 1800-tal).
Foto: Wiki commons

Den syndfyllda staden Sodom kan ha blivit hittad i Jordanien, tror arkeologer. Enligt Bibeln förstördes städerna Sodom och Gomorra av Gud för att de var fyllda av syndare. Fynd på platsen tyder på att staden ska ha varit övergiven i 700 år.

Sodom och staden Gomorra, som också nämns i Bibeln, förstördes av Gud genom att eld och svavel regnade över städerna. Gud förstörde städerna efter att hans änglar inte kunnat hitta mer än en god och moralisk person innanför stadens murar.

Sodom beskrivs i Bibeln som den största staden i regionen i Jordanien och de två städerna ska ha varit kungariken vid Jordanfloden norr om Döda Havet. Sodom ska ha legat intill en handelsväg och var fylld av torn och höga murar. Enligt forskarna ska den hela tiden ha expanderats och förstärkts med portar och vakttorn. En mur ska ha varit tio meter hög och 5,2 meter tjock. Sodom nämns i flera delar av Bibeln och även i Koranen, skriver brittiska Daily Mail.

Fynd talar för att det är Sodom som hittats

I Jordanien har man nu hittat ett område som motsvarar beskrivningen av staden Sodom i Bibeln. Staden härstammar från en tidpunkt mellan åren 3500 och 1540 f.Kr. enligt arkeologerna.

Fyndet gjordes i Tall el-Hammam i Jordanien. Enligt experter är det fyndets storlek som talar för att det är just den bibliska staden som hittats. Arkeologer har gjort utgrävningar i området sedan år 2005 och tror nu att de hittat Sodoms ruiner som härstammar från bronsåldern.

Staden övergavs i 700 år

Steven Collins från Trinity Southwestern University i New Mexico har lett projektet.

– När vi utforskade regionen var Tall el-Hammam ett självklart val, eftersom att den var fem till tio gånger större än de andra städerna från bronsåldern i regionen, till och med större än de som hittats bortom Jordanien, säger han till Popular Archaelogoy. 

Enligt arkeologerna tyder fynden på att staden blivit övergiven och varit tom under en 700 år lång period. Efter sju sekel ska staden ha blivit bebodd igen, vilket fynd pekar på. Steven Collins tror att staden kan ha övergivits på grund av en jordbävning, andra experter tror att en asteroid kan ha varit orsaken till den plötsliga flytten.

Det är de få fynd som har gjorts från den senare bronsåldern, som tyder på att staden varit obebodd under den tidsperioden. Staden byggdes upp igen under järnåldern, mellan 1000 och 332 f.Kr.

– Tall el-Hammam verkar motsvara alla kriterier för Sodom som texten ställer, säger Collins till Popular Archaelogoy.

Forskare tror att upptäckten är väldigt viktig även om platsen inte skulle vara den bibliska staden Sodom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.