Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritik mot klädjättarnas gravidbilder: ”Tar makten”

Londonbaserade modellen Sylvia Flote är upprörd över klädkedjeornas val att inte låta gravida vara modeller.Foto: Instagram/Sylvia Flote

Gravidplagg visas upp av modeller med fejkade gravidmagar i stället kvinnor som är gravida på riktigt. 

Nu får de populära nätklädkedjorna kraftig kritik från modellen Sylvia Flote. 

– Det här tar makten från gravida kvinnor och modeller, säger hon till The Times.

Flera stora klädjättar, som Asos och Boohoo, använder lösmagar på modeller som ska visa upp kläder för gravida.

Nyligen blev en bild på en modell iklädd en klänning för gravida från Boohoo uppmärksammad. Men det var inte själva klänningen som väckte frågor – utan vad som var under. 

Många har kommenterat att det tydligt syns att modellen bär en ”gravidprotes” och genom att se modellens privata Instagrambilder är det tydligt att hon egentligen inte är gravid.

Bilden på modellen väckte snabbt frågor om vem som skulle gå på att hon faktiskt är gravid. Foto: Boohoo.com

Modellens kritik

Norska modellen Sylvia Flote, som bor i London, är själv gravid och reagerar kraftigt mot klädjättarnas val att inte ha gravida modeller. 

– Det är så deprimerande att se kvinnor som aldrig haft en bebis i sin mage, i storlek small, som har en perfekt rund gravidmage, smalare än någonsin men med en kula som sticker ut, säger hon till The Times. 

Hon tycker att modeller med fejkmagar är oärligt mot kunden. 

– Majoriteten av modellbilder på gravidkläder använder sig av icke-gravida modeller och jag vet flera tjejer som modellat med en fejkmage, säger hon. 

Sylvia Flote berättar också att klädförsäljarna ofta stoppar modellernas behåar så att det ska se ut som att deras bröst producerar mjölk. 

– Det gör det svårare för kvinnor att förstå hur plagget faktiskt kommer att sitta. Jag förstår inte varför de tar makten från gravida kvinnor. Graviditet är inte en sjukdom. 

https://www.instagram.com/p/BxWvzyfl-cj/

Både Asos och Boohoo har förklarat sina val att inte ha gravida kvinnor som modeller att det är en fråga om deras hälsa, eftersom modellandet innebär att de måste stå upp hela dagen. 

Sylvia säger till The TImes att hon hoppas att företagen åtminstone börjar tydliggöra att modellerna på bilderna på hemsidan egentligen inte är gravida. 

Följ Expressen på Instagram: 

https://www.instagram.com/p/BxPqvsdpUbi/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.