Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sydkoreas president Moon: ”Trump borde få fredspriset”

Historiskt möte. Nordkorea och Sydkorea är eniga om att sluta fred och nu spekuleras det i om Sydkoreas president Moon Jae-in ska få Nobels fredspris.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Men Sydkoreas president tycker att Donald Trump ska få fredspriset.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Sydkoreas president Moon Jae-in i telefonsamtal med USA:s president Donald Trump, dagen efter det historiska mötet med Nordkorea.
Foto: SOUTH KOREAN PRESIDENTIAL OFFICE HAND / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter det hyllade mötet mellan Sydkoreas president Moon Jae-in och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har det spekulerats om Moon ska få Nobels fredspris.

Nu svarar den sydkoreanske presidenten på hur han ser på ryktena:

– President Trump borde få Nobelpriset. Allt vi behöver få är fred, svarade Moon, enligt Reuters.

Fredagens historiska möte mellan Sydkoreas president Moon Jae-in och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har hyllats som ett stort steg mot en avspänning av regionen. Länderna ska arbeta mot målet om en ”total kärnvapennedrustning” av Koreahalvön och är överens om att formellt avsluta Koreakriget. 

Mötet ses också som en stämningssättare inför Kim Jong-Uns möte med USA:s president Donald Trump som väntas hållas inom tre till fyra veckor.

Efter mötet har ryktena gått: Är den sydkoreanske presidenten möjligen näste mottagare av Nobels fredspris? Den tidigare sydkoreanska presidenten Kim Dae-jung tilldelades fredspriset år 2000 för sin roll i mötet med den dåvarande nordkoreanske ledaren Kim Jong-Il samma år. 

Kim Dae-jungs änka skrev på måndagen ett gratulationsmeddelande till Moon och uttryckte sin förhoppning om att han ska tilldelas Nobels fredspris 2018. 


LÄS MER: Nordkorea och Sydkorea eniga om att sluta fred

”Trump borde få Nobelpriset”

Men Moon verkar vara måttligt intresserad av priset.

– President Trump borde få Nobelpriset. Allt vi behöver få är fred, sa Moon under ett möte, enligt en tjänsteman vid det sydkoreanska presidentresidenset. 

USA:s president Donald Trump och Sydkoreas president Moon Jae-in träffades i juni 2017.
Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

Redan i januari hyllade Moon Trump för hans insatser för att de två ledarna på Koreahalvön skulle mötas.

– Trump förtjänar ett stort erkännande för att han fått till stånd interkoreanska samtal, sa den sydkoreanske presidenten då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.