Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sydkorea stoppar aktion efter hoten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Lee Jae-Won/REUTERS

Aktionen stoppas efter diktatorns hot.

Sydkoreanska aktivister hade planerat att släppa propagandaballonger in över gränsen till Nordkorea - men de avvisades från platsen sedan Nordkorea hotat att slå tillbaka med ett "skoningslöst militärt anfall".

Sydkoreanska aktivister och nordkoreanska avhoppare har många gånger tidigare släppt in propagandaballonger över den slutna diktaturen i Nordkorea. Nordkorea brukar svara med hot mot Sydkorea, som de anser stöder aktionerna, men fullföljer inte sina hot.


Nordkoreas diktator Kim Jong-un och hans hustru Ri Sol-ju
Foto: Foto: All Over Press

Evakuerade

När planerna om en ny ballongaktion kom fram för några dagar sedan hotade Nordkorea med ett "skoningslöst militärt anfall, utan varning" och uppmanade befolkningen i närheten av gränsen att evakuera. Sydkorea i sin tur hotade med att hämnas om Nordkorea skulle verkställa hoten - men i morse valde Sydkorea i stället att stoppa aktivisterna.

– Av säkerhetsskäl har aktivisterna avvisats från platsen, sade en polistalesman i Paju, sex mil norr om Seoul.

Dessutom har lokala myndigheter bett invånarna nära gränsen att evakuera.

Ovanligt

Att Sydkorea stoppar aktioner av den här typen är mycket ovanligt - tidigare har de bara bett dem om att inte genomföra sina aktioner - och åtgärden kritiseras nu av aktivisterna.

- De ger efter för Nordkoreas hot, säger aktivisten Park Sang-hak enligt AP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.