Foto: Lee Jae-Won/REUTERS
 Foto: Lee Jae-Won/REUTERS

Sydkorea stoppar aktion efter hoten

Publicerad

Aktionen stoppas efter diktatorns hot.

Sydkoreanska aktivister hade planerat att släppa propagandaballonger in över gränsen till Nordkorea - men de avvisades från platsen sedan Nordkorea hotat att slå tillbaka med ett "skoningslöst militärt anfall".

Sydkoreanska aktivister och nordkoreanska avhoppare har många gånger tidigare släppt in propagandaballonger över den slutna diktaturen i Nordkorea. Nordkorea brukar svara med hot mot Sydkorea, som de anser stöder aktionerna, men fullföljer inte sina hot.

Nordkoreas diktator Kim Jong-un och hans hustru Ri Sol-juFoto: All Over Press
Evakuerade

När planerna om en ny ballongaktion kom fram för några dagar sedan hotade Nordkorea med ett "skoningslöst militärt anfall, utan varning" och uppmanade befolkningen i närheten av gränsen att evakuera. Sydkorea i sin tur hotade med att hämnas om Nordkorea skulle verkställa hoten - men i morse valde Sydkorea i stället att stoppa aktivisterna.

– Av säkerhetsskäl har aktivisterna avvisats från platsen, sade en polistalesman i Paju, sex mil norr om Seoul.

Dessutom har lokala myndigheter bett invånarna nära gränsen att evakuera.

Ovanligt

Att Sydkorea stoppar aktioner av den här typen är mycket ovanligt - tidigare har de bara bett dem om att inte genomföra sina aktioner - och åtgärden kritiseras nu av aktivisterna.

- De ger efter för Nordkoreas hot, säger aktivisten Park Sang-hak enligt AP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag