Konflikten mellan Nordkorea och Sydkorea trappas upp Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅNKonflikten mellan Nordkorea och Sydkorea trappas upp Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Konflikten mellan Nordkorea och Sydkorea trappas upp Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilder från en sydkoreansk militärövning Foto: SUNGSU CHO / POLARIS/IBL POLARISBilder från en sydkoreansk militärövning Foto: SUNGSU CHO / POLARIS/IBL POLARIS
Bilder från en sydkoreansk militärövning Foto: SUNGSU CHO / POLARIS/IBL POLARIS

Sydkorea övar för att avrätta Jong-Un

Publicerad

Den spända konflikten mellan Nord- och Sydkorea trappas upp allt mer.

Efter Nordkoreas vätebombstest kontrar nu Sydkorea med en specialenhet som ska kunna ta livet av Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

– Förutom egna kärnvapen är att få Kim Jong-un att frukta för sitt liv det bästa försvaret vi kan ha, säger den forne sydkoreanska toppmilitären Shin Won-sik enligt New York Times.

Världen följer med spända ögon utvecklingen kring den 38:e breddgraden och konflikten mellan Nord- och Sydkorea.

I början av september genomförde Nordkorea sitt sjätte kärnvapentest, en vätebomb med följden att ett jordskalv som mätte 6,3 på Richterskalan registrerades i testområdet Punggye-ri. Platsen där Nordkorea arbetar med kärnvapen, enligt sydkoreanska myndigheter. 

Sydkoreas motdrag mot Nordkoreas allt mer aktiva militära utveckling är häpnadsväckande. 

"Halshuggningsenhet" installeras

Sydkoreas försvarsminister Song Young-moo meddelade parlamentsledamöterna i huvudstaden Seoul om att landet nu förbereder och topptränar en elitenhet som ska kunna mörda Nordkoreas högste ledare Kim Jong-un.

Den beskrivs som en "halshuggningsenhet" och ska vara färdig mot slutet av året, enligt New York Times.

Shin Won-sik, trestjärnig general i den sydkoreanska militären innan han gick i pension 2015, har ett tydligt budskap till Nordkorea.

– Förutom egna kärnvapen är att få Kim Jong-un att frukta för sitt liv är det bästa försvaret vi kan ha, säger han till den amerikanska tidningen.

Enligt honom är Nordkoreas system "medeltida" och där är Kim Jong-uns liv lika värdefullt som de hundratusentals vanliga människor som skulle drabbas vid en eventuell kärnvapenattack tillsammans.

– Vi kan nu bygga ballistiska missiler som kan penetrera de djupa bunkrar Kim Jong-un kan gömma sig i, säger Shin Won-sik.

Rapporter gör också gällande att konservativa röster höjs i Sydkorea om att även deras land ska utrusta sig med kärnvapen.

Sydkorea köper svenska missiler

Efter Nordkoreas senaste vätebomb avfyrade Sydkorea en testmissil för att simulera en attack mot Nordkoreas testområde.

I juli släppte den sydkoreanska militären också dokumentation över hur en eventuell missilattack mot det nordkoreanska försvarsdepartementet i huvudstaden Pyongyang skulle se ut, detta via den koreanska nyhetsbyrån Yonhap. 

New York Times skriver också att Sydkorea planerar att köpa in 260 Taurusmissiler från ett svensktyskt samriskföretag.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag