Sydkorea och USA ökar beredskapen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sydkoreanska soldater vid gränsen mot Nordkorea.
Foto: Reuters

Sydkorea har skärpt beredskapen mot Nordkorea som misstänks ha flyttat en eller flera långdistansrobotar till sin ostkust och gjort dem klara att avfyra, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Amiral Samuel Locklear som leder USA:s styrkor i Stilla havsregionen sade på onsdagen att också USA har skärpt kontrollen och en amerikansk regeringstjänsteman sade att USA arbetar efter antagandet att två robotar är skjutklara.

Chung Mong-Joon, miljardär och tidigare presidentkandidat i det regerande sydkoreanska partiet anser att hans land, för att sätta press på grannen i norr, borde överväga att utveckla kärnvapen eller ta tillbaka de amerikanska som tidigare fanns där.

"Diplomatin misslyckats"

Den senaste krisen visar att diplomatin misslyckats när det gäller Pyongyang sade han under ett besök i Washington.

– Lärdomarna från kalla kriget är att mot kärnvapen kan bara kärnvapen upprätthålla freden, sade han och påpekade att Sydkorea har rätt att dra sig ur icke-spridningsavtalet, bygga upp kärnvapenförsvaret steg för steg och inte sluta förrän Nord gör det.

En av de viktigaste gränsövergångarna mellan Nordkorea och Kina har stängts för turister, sade en tjänsteman vid gränskontoret till AFP.

– Resebyråer får inte ta in turister i landet eftersom eftersom Nordkoreas regering nu kräver att utlänningar ska resa iväg. Så vitt jag vet får affärsfolk komma och gå fritt i Nordkorea.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.