Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sydkorea hotar slå hårt tillbaka

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Det blir ett snabbt och starkt militärt svar på varje provokation från Nordkorea, varnar Sydkoreas president Park Geun-Hye. Och det blir utan hänsyn till politiska konsekvenser, sade hon vid ett möte med sin försvarsminister och andra höga regeringstjänstemän på måndagen.

Regeringen i Pyongyang sade i helgen att det råder krigstillstånd mellan de två Koreastaterna, en reaktion på en stor gemensam militärmanöver som USA och Sydkorea inlett.

USA har placerat ett par F 22 Raptor-jaktplan, som är av smygartyp, i Sydkorea. De är där i samband med de två ländernas militärmanöver, uppger en talesman för USA:s styrkor i Sydkorea. Planen har annars sin bas på Okinawa i Japan.

Nordkorea i möte

Även om det inte är första gången Raptorplan deltar i övningen kommer med säkerhet åtgärden att reta Nordkorea ytterligare. Pyongyangregeringen har tidigare hotat att slå till mot USA och dess baser i Stilla havet, eftersom både smygarbombplanet B 2 och det stor B 52-planet har deltagit i övningen.

Nordkoreas parlament håller på måndagen sitt årliga endagsmöte, dagen efter det att ledande företrädare för Kommunistpartiet lovat att skriva in landets rätt till atomvapen i grundlagen.

– Det kommer troligen att utfärda någon sorts symboliskt yttrande, säger en analytiker vid återföreningsmyndigheten i Seoul, Cho Han-Bum till AFP.

– Nordkorea har spelat ut de flesta av sina politiska kort så jag kan inte tro att några nya handgripliga hot kommer ut efter det mötet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.