Sydafrikas president Jacob Zuma avgår omedelbart, meddelar han själv i ett tv-sänt tal. Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅNSydafrikas president Jacob Zuma avgår omedelbart, meddelar han själv i ett tv-sänt tal. Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN
Sydafrikas president Jacob Zuma avgår omedelbart, meddelar han själv i ett tv-sänt tal. Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN
ANC har krävt Jacob Zumas avgång, och på torsdagen väntas en misstroendeomröstning hållas i parlamentet. Foto: KIM LUDBROOK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNANC har krävt Jacob Zumas avgång, och på torsdagen väntas en misstroendeomröstning hållas i parlamentet. Foto: KIM LUDBROOK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
ANC har krävt Jacob Zumas avgång, och på torsdagen väntas en misstroendeomröstning hållas i parlamentet. Foto: KIM LUDBROOK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sydafrikas president Jacob Zuma avgår omedelbart

Publicerad

Sydafrikas president Jacob Zuma avgår omedelbart.

Det meddelar han själv i ett tv-sänt tal:

– Ingen ledare ska sitta längre än vad folket tillåter, säger Zuma.

I sitt tal pratade Jacob Zuma om att regeringspartiet ANC vill att han ska avgå som president, det trots att han utsågs till president genom partiets nominering.

I det tv-sända talet till nationen sa han, enligt internationella medier:

– Jag är evigt tacksam att folket har litat på mig.

– Jag har fattat beslutet att avgå omedelbart.

ANC har krävt Zumas avgång, och på torsdagen väntas en misstroendeomröstning hållas i parlamentet.

Zuma fick 48 timmar på sig

ANC vill se Cyril Ramaphosa som president. I december valdes han till ny partiordförande för partiet.

Trots hård intern kritik har Zuma lyckats sitta kvar som president. Men på tisdagen meddelade ANC att man beslutat att återkalla Zuma från ämbetet som president.

På måndagen kom uppgifter om att partiet hade gett Zuma 48 timmar på sig att avgå. Och nu har han gjort det.

I tv-talet sa Zuma att han var tacksam till ANC som han ”tjänat hela livet”. Men han sa också:

– Jag är inte överens med ledarskapets beslut i organisationen.

Vidare sa Zuma att han inte är rädd för att lämna posten som president.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag