Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sydafrika hetaste spåret i mördarjakten

I ett "Rapport"-inslag från Arlanda dagen efter mordet på Olof Palme skymtar två män förbi. Den ene mannen anses av författaren Sten Flygare vara mycket lik den sydafrikanske torpeden Eugene de Kock. Han ser ut att vara i sällskap med den andre mannen (med röd keps). Och den mannen hör man tydligt tala svenska ("Tack så mycket") när han får tillbaka sitt pass i passkontrollen. Nu pågår jakten på att fastställa männens identitet - något man hittills inte har lyckats göra.
Vice riksåklagare Kerstin Skarp tycker att uppgifterna om Eugene de Kock är intressanta. "Den här personen har ju bäring på Sydafrikaspåret" säger hon Foto: Lars Pehrson / Svd / Tt
Statsminister Olof Palme sköts ihjäl i kosningen Sveavägen-Tunnelgatan i centrala Stockholm 1986 Foto: Sven Erik Sjöberg
Craig Williamson.
Eugene de Kock är en ökänd sydafrikansk torped och påstås ha likheter med mannen på bilden från Arlanda. Foto: Themba Hadebe
Författaren Sten Flygare har haft kontakt med den sydafrikanska underrättelsetjänsten.
Christer Pettersson. Foto: Mikael Sjöberg
1 / 7

Bilderna på "Arlandamännen" gäckar polisen.

Trots fyra månaders utredningsarbete vet polisen fortfarande inte om det var en sydafrikansk torped som lämnade Sverige dagen efter att Olof Palme mördades.

- Det har absolut varit ett högprioriterat arbete, säger Palmegruppens chef Hans Melander.

Huvudspåren efter mordet på Olof Palme

CHRISTER PETTERSSON

Kerstin Skarp: Frikänd och dessutom är han död

Lisbet Palme har pekat ut Pettersson som mördaren. Han dömdes i tingsrätten för mordet, men friades av en enig hovrätt. HD tog inte upp fallet.

"När det gäller Christer Pettersson så har vi det faktum att han dels är frikänd, så vi har inte möjlighet att arbeta med det, och dessutom är han död numera", säger Kerstin Skarp.

POLISSPÅRET

Misstänkta: Poliser med extrema åsikter

Flera tips kom in om män med walkie-talkier som vistats i anslutning till biografen Grand. Misstänkta: poliser med högerextrema åsikter. Flera av dem hade koppling till den ökända Baseballigan inom Norrmalmspolisen.

"När det gäller polisspåret så är vår uppfattning att där finns det inget spår. Det vill säga, det är löst sammansatta uppgifter som kommer in i olika sammanhang om eventuella polisers inblandning", säger Kerstin Skarp.

SYDAFRIKASPÅRET

de Kock vittnar: Spionen Williamson organiserade mordet

1996 vittnade Eugene de Kock i Sydafrikas sanningskommission om att hans kollega spionen Craig Williamson organiserat mordet.

Craig Williamson var i Stockholm under mordnatten, enligt chefsåklagare Jan Danielsson. Palmes fördömande av den sydafrikanska apartheidregimen har beskrivits som motiv.

Det har gått mer än 29 år och mordet på Sveriges statsminister Olof Palme är fortfarande en gåta för polisen.

I april i år publicerade Aftonbladet nya uppgifter om två mystiska män på Arlanda dagen efter mordet.

Det var författaren Sten Flygare som kommit över ett gammalt tv-inslag från SVT:s "Rapport" om den då förhöjda säkerheten vid gränskontrollen.

Satsar stora resurser

Sten Flygare påstod att en av männen var den ökände sydafrikanske torpeden Eugene de Kock.

Bilderna slogs upp i tv och tidningar och polisen hoppades att någon skulle känna igen männen och därmed få uppgifterna bekräftade eller dementerade.

Men inga relevanta tips dök upp.

Intressanta uppgifter

Sedan dess har Palmegruppen bedömt uppgifterna som så pass intressanta att man satsat stora resurser på att avslöja männens identitet.

- Det har absolut varit ett högprioriterat arbete. Vi vill naturligtvis gå till botten med det när vi får in sådana uppgifter, säger Palmegruppens chef Hans Melander.

Palmeutredarna har utan framgång gått igenom passagerarlistor och passkontroller från Arlanda.

Man har dessutom undersökt om det finns film från övervakningskameror, men bilderna från Rapportinslaget verkar vara de enda som finns att arbeta med.

- Vi har även tagit hjälp av SKL, som nuförtiden heter NFC, och bett dem undersöka om det finns likheter mellan bilderna och olika personer. De har varit behjälpliga med den kompetens och tekniska utrustning som de har till förfogande men vi har fortfarande inte lyckats komma till någon konklusion, säger Hans Melander.

Kan männen ha rest med falska handlingar?

- Vi har inte kommit fram till något sådant, men det är jättesvårt att säga. Har männen gått igenom kontrollen där och då så är det en omöjlighet att i dag konstatera om handlingarna var falska.

Kan bli förhör

Varken Hans Melander eller förundersökningsledaren, vice riksåklagare Kerstin Skarp, vill namnge den sydafrikanske torpeden Eugene de Kock.

- Av princip så namnger jag inte folk. Men den här personen är inte förhörd och om det skulle vara den personen på Arlanda så skulle vi vilja höra honom.

- Den här personen har ju bäring på Sydafrikaspåret, säger Kerstin Skarp.

Ytterst intressant

Innan tipset om Arlandamännen dök upp hade Palmegruppen inte jobbat aktivt med Sydafrikaspåret på flera år. Kerstin Skarp säger nu att det är ytterst intressant om det skulle gå att binda Eugene de Kock till Arlanda - bara timmar efter att Olof Palme mördas.

- Vi har jobbat med det här spåret tidigare men bedömde för några år sedan att det inte var värt att gå vidare med det. Skulle den här personen ha varit i Sverige då så finns det anledning att fortsätta med det spåret.

Kerstin Skarp säger i nästa andetag att hon inte vill ge någon falsk förhoppning om att det ska vara avgörande för att lösa mordet.

- Men om den här personen har varit i Sverige så är det klart att det blir mer intressant att fortsätta utreda, och i så fall vill vi gärna få till förhöret.

Villig att vittna

Gerrie Hugo, som arbetade inom den sydafrikanska underrättelsetjänsten, har tidigare pekat ut mannen på bilderna som Eugene de Kock.

- När jag såg bilderna blev jag helt kall. Det där är ju Eugene, sa han till Aftonbladet.

Expressen har utan framgång sökt Gerrie Hugo för en kommentar. I stället har vi tagit del av ett mejl till Sten Flygare där Gerrie Hugo säger sig vara villig att vittna på att det är Eugene de Kock på bilderna.

Samtidigt har Eugene de Kocks advokat kraftfullt dementerat uppgifterna.

Åklagare Kerstin Skarp vill i dag inte uppge om man har hört Gerrie Hugo om bilderna.

Vill ha ett svar

Vem det än är på bilderna så vill Palmegruppen ha ett svar. Chefen Hans Melander vädjar nu till allmänheten om att ta en noggrann titt på bilderna.

- Även om det har gått mer än 29 år så hoppas vi att någon ska känna igen sig själv, sin make, morbror eller farbror. Vi är väldigt intresserade av alla uppgifter kring de här männen.

FAKTA

28 FEBRUARI 1986

Statsminister Olof Palme skjuts till döds klockan 23.21 på fredagskvällen i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan i centrala Stockholm.

1 mars 1986

De så kallade Arlandamännen fångas på film av SVT:s kamera när de flyger ut ur landet. En av dem påstås ha stora likheter med den ökände sydafrikanska torpeden Eugene de Kock.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!