Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Sydafrika är det hetaste spåret i Palmeutredningen”

Åklagaren: ”Räknar med att presentera en lösning”.
Lars Borgnäs.
Foto: ANNA DVRNIK / SEMIC
Olof Palme.
Foto: ROLF ADLERCREUTZ/TT

Lösningen på Palme-mordet har utlovats i sommar och nya förhör om Skandiamannen har hållits.

Men han kommer inte presenteras som Palmes mördare, enligt journalisten och författaren Lars Borgnäs.

– Man kommer peka på att de ansvariga fanns i Sydafrika, och man namnger en grupp sydafrikanska agenter som sannolikt utförde mordet.

Den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, är inte Palmes mördare – i stället var det agenter från Sydafrika som utförde attentatet mot Sveriges statsminister i februari 1986. Det uppger en person med insyn i mordutredningen enligt journalisten och författaren Lars Borgnäs, 72.

– En person som har insyn i Palmeutredningen har kontaktat mig och sagt att Krister Petersson kommer att ge det beskedet, att de ansvariga för mordet på Olof Palme finns i Sydafrika. Man kommer redovisa den slutsatsen.

Enligt Borgnäs uppgifter har beskedet varit planerat att lämnas under en tid, men det har hela tiden skjutits upp.

”Namnger en grupp sydafrikanska agenter”

Åklagare Krister Petersson har sagt att man antingen kommer väcka åtal eller lägga ner utredningen, men att man då åtminstone kommer kunna säga vad som hänt.

– Jag är positiv till att kunna presentera vad som hänt kring mordet och vem som är ansvarig för det, sa Petersson i SVT:s ”Veckans brott” förra veckan.

Och det är så det kommer bli, enligt Borgnäs uppgiftslämnare.

– Man kommer peka på att de ansvariga fanns i Sydafrika, och man namnger en grupp sydafrikanska agenter som sannolikt utförde mordet. Men det kommer inte bli något åtal, säger Borgnäs.

Det ska inte finnas några svenskar utpekade, enligt källan.

Enligt uppgiftslämnaren kan det komma någon form av erkännande, men det är oklart vad det kommer bestå i.

”Det är planen”

– Kanske också någon form av teknisk bevisning, men allt är inte klart än.

Uppgifterna gör gällande att utredningen inte kommer läggas ner, utan att den kommer läggas vilande och att Palmegruppen troligen upplöses.

– Det är planen som man har, säger Lars Borgnäs.

Han pekar också på statsminister Stefan Löfvens inbokade resa till Sydafrika den 8-10 mars. Bland annat kommer Löfven då möta den sydafrikanske presidenten Cyril Ramaphosa.

– Det är mitt eget resonemang att det kan finnas ett samband. Att syftet kan vara att samordna hur man ska presentera det med den sydafrikanska regeringen.

Borgnäs: Tror att en svensk sköt

Lars Borgnäs själv har varit – och är – skeptisk till Sydafrikaspåret, säger han. Men han tror på det källan säger.

– Om de lägger fram starka bevis så får man tro på det. Men jag tror också att det finns en eller flera svenskar inbladad. Själv tror jag att gärningsmannen är svensk.

Bara dagar innan Krister Petersson gick ut med sitt uttalande släpptes Lars Borgnäs bok ”Olof Palmes sista steg”. I den skriver han bland annat om att Palmegruppen haft svårt för att utreda uppgifter som kopplas till Säkerhetspolisen, och att man inte granskat Säpo.

– Om det finns en svensk inblandning så är det inte osannolikt att det skulle handla om just polisen eller Säpo. Men mina uppgifter säger att man inte kommit någonvart i just den delen.

Kommenterar de nya uppgifterna i Expressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.