Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Syd larmar: Nordkorea avrättar gravida och barn

Kim Jong Uns nya tester: minikärnvapen • Avfyrade robot.
Kim Jong-Un vid en övervakning av ett kärnvapentest 22 mars.
Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
Sydkorea larmar om brott mot mänskliga rättigheter i Nordkorea.
Foto: í©ëNí êMé– / AP TT NYHETSBYRÅN
Rapporten offentliggörs på fredagen.
Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Gravida och barn som avrättas.

Funktionsvarierade som steriliseras.

Dödsstraff för att se på sydkoreanska videor.

Det är några av vittnesmålen som framkommer i en ny rapport om Nordkorea, skriver nyhetsbyrån Yonhap.

Rapporten är skriven av Sydkoreas departement för enande. Den bygger på vittnesmål från 508 personer som flytt Nordkorea mellan 2017 och 2022.

De har berättat om runt 1 600 brott mot mänskliga rättigheter inom diktaturen, rapporterar flera sydkoreanska medier som Yonhap, Korea JoongAng Daily och The Korea Times

Flera specifika exempel rör avrättningar.

Avrättades efter dans

2017 blev en gravid kvinna offentligt avrättad efter att det spreds en film där hon dansade och pekade på en bild av den tidigare diktatorn Kim Il-Sung. Två år tidigare, 2015, avrättades sex tonåringar i åldrarna 16 till 17 år för att ha tittat på sydkoreanska videor och brukat opium. Ytterligare fler uppges ha avrättats för att ha smugglat ut och spridit sydkoreansk media i Nord.

I rapporten framkommer också vittnesmål om annan inhuman behandling av folket. Det handlar till exempel om funktionsvarierade som steriliseras, människor som torteras, som experimenteras på, som utsätts för sexualbrott och som skickas till fångläger.

I dagsläget bedöms det finnas 11 läger för politiska fångar i Nordkorea. Fem av dem är i aktivt bruk, rapporterar Yonhap.

”Allvarligt” hotade

Det sydkoreanska departementet för enande varnar för att nordkoreaners rätt till liv verkar vara ”allvarligt” hotad på grund av regimens ”godtyckliga” maktutövande.

Departementet har utformat rapporter som denna i flera år, men detta är den första som blir offentlig för allmänheten.

”Offentliggörandet av rapporten speglar regeringens åtagande att förbättra Nords mänskliga rättigheter-situation på ett praktiskt sätt”, skriver departementet i ett uttalande.

Se mer

”Mer dödlig, större rörlighet.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.