Swedbank krävs på fyra miljarder

Pensionsmyndigheten kräver fyra miljarder kronor av Swedbank.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Pensionsmyndigheten kräver fyra miljarder kronor av Swedbank. 

Det meddelar storbanken på fredagskvällen. 

Bakgrunden är skandalen med fondbolaget Falcon Funds som lurade 21 000 svenska pensionssparare på miljardbelopp.

Enligt Swedbank handlar det om bankens ”historiska roll som förvaringsinstitut för fonden Optimus High Yield mellan 2012–2015”, skriver banken i ett pressmeddelande. 

– Vi kommer att gå igenom och värdera kravet som riktas mot banken som förvaringsinstitut, säger Jens Henriksson, vd och koncernchef Swedbank. 

Pensionsmyndigheten stoppade insättningarna i det Maltabaserade bolaget Falcon Funds 2016. Då hade man upptäckt att miljardbelopp som tillhörde svenska pensionssparare försvunnit från fonderna, däribland Optimus High Yield.

Dömdes till långa fängelsestraff

I oktober 2020 fälldes flera av männen bakom bolaget i hovrätten och dömdes till långa fängelsestraff och stora skadestånd till staten. I juni 2022 skärptes straffen för två av männen.

Swedbank skriver på sin hemsida att dess förvaringsinstitutstjänst förvarar en fonds tillgångar och granskar bolagets rutiner och system för förvaltning och administration, rapporterar TT.

Swedbanks vd: ”Det har varit ett omvälvande kvartal”

Swedbank i linje med förväntningarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.