Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Swedbank stänger av vd i Estland: ”Historiska händelser”

Swedbank stänger av och byter ut vd:n och finanschefen för verksamheten i Estland, skriver banken i ett pressmeddelande som först citerades av Dagens industri.

Draget är en konsekvens av interna undersökningar av ”historiska händelser kopplat till vår regelverksefterlevnad gällande penningtvätt”, skriver banken i ett pressmeddelande.

Styrelsen i Swebank Estonia gör förändringar i den verkställande ledningen som en konsekvens av ”pågående interna undersökningar” gällande penningtvätt, enligt pressmeddelandet.

– Som tidigare kommunicerat, har Swedbank initierat en fördjupad intern undersökning med hjälp av externa resurser för att undersöka historiska händelser kopplat till vår regelverksefterlevnad gällande penningtvätt, säger Charlotte Elsnitz, Head of Baltic Banking, Swedbank, och ordförande i styrelsen i Swedbank AS, Estonia.

Hon fortsätter:

– Swedbank kommer kontinuerligt att agera på undersökningarnas resultat. Swedbank samarbetar också fullt ut med myndigheter i Sverige, USA och Baltikum i deras respektive undersökningar, säger.

Vd och finansdirektör byts ut

Den nuvarande ordföranden i den verkställande ledningen och vd:n för Swedbank  Estonia Robert Kitt, och den nuvarande finansdirektören och medlemmen i den verkställande ledningen i Swedbank AS, Estonia, Vaiko Tammeväli, kommer båda att lämna sina uppdrag i banken och är avstängda tills vidare. 

Därutöver har Priit Perens lämnat sin anställning i banken och därmed också lämnat styrelsen i Swedbank AS, Estonia.

Olavi Lepp, nuvarande Chief Risk Officer, blir tillförordnad ordförande i den verkställande ledningen och vd för Swedbank Estonia.

Anna Kõuts, nuvarande Head of Treasury, blir tillförordnad finansdirektör och medlem i den verkställande ledningen.

Avslöjande om penningtvätt

I februari i år avslöjade SVT:s ”Uppdrag granskning” i ett uppmärksammat reportage att Swedbank i Baltikum kan ha utnyttjats för penningtvätt i mångmiljardklassen under närmare ett decennium.

Avslöjandet och dess följdverkningar fick Swedbanks aktie att falla kraftigt.

Dåvarande vd:n Birgitte Bonnesen, som under hösten försäkrat att inget sådant förekommit i banken, sparkades vid Swedbanks bolagsstämma den 28 mars.