Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedbank Arena kan byta namn efter mutskandalen

Foto: Janerik Henriksson
Swedbank betalade över 150 miljoner kronor för rättigheten att namnge den nya nationalarenan.
Men efter mutskandalen avslöjar DN nu att storbanken funderar på ett namnbyte.
- Det har pågått ett antal diskussioner, säger Swedbanks kommunikationsdirektör Thomas Backteman.
Bygget av den nya nationalarenan i Solna har den senaste tiden förknippats med mutskandaler. Åklagaren Alf Johansson på riksenheten mot korruption åtalade förra veckan sex personer för mutbrott och grov bestickning i samband med arenabygget.
Swedbank köpte namnrättigheten till arenan 2007 och affären blev den största arenasponsringen någonsin i Sverige. Avtalet innebär att banken bidrar med 153 miljoner kronor till arenan under de kommande 16 åren.

Vill inte förknippas med åtalet

I förra veckan förklarade Swedbank att de ser mycket allvarligt på åtalet.
- Självklart är det här ingenting som vi vill förknippas med ur ett varumärkesperspektiv. Vi tar avstånd från det, sa Emma Bergfeldt, pressansvarig på Swedbank till Expressen.
Nu funderar storbanken på att byta namn från Swedbank Arena till Friends Arena.
– Det har pågått ett antal diskussioner, men det finns inga beslut. I grund och botten handlar det om att en diskussion om man kan öka värdet på vår investering genom samarbete med en tredje part, säger Swedbanks kommunikationsdirektör Thomas Backteman till DN.
Friends är en stiftelse som arbetar mot mobbning bland unga och sponsras bland annat av Swedbank.

"Inget som helst samband"

Thomas Backteman förnekar kraftigt att det eventuella namnbytet har något att göra med muthärvan.
– Det finns inget som helst samband. Den här diskussionen har förts redan innan vi visste att åklagaren hade inlett en förundersökning, säger han.
Arenan beräknas stå färdig 2012 och bygget kostar 2,8 miljarder kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.