Vid 19-tiden i går kväll hittades Micke Dubois hängd i ett källarförråd. Dubois hade en längre tid lidit av psykiska problem och varit i kontakt med psykvården på Huddinge sjukhus.
Vid 19-tiden i går kväll hittades Micke Dubois hängd i ett källarförråd. Dubois hade en längre tid lidit av psykiska problem och varit i kontakt med psykvården på Huddinge sjukhus.

"Svullo" hittad död

Publicerad
Uppdaterad
Micke "Svullo" Dubois hittades i går kväll hängd i ett förråd. Exsambon Gitte Nilsson och hennes väninna gjorde den chockartade upptäckten.
Efter parets separation har han vid upprepade tillfällen hotat att ta livet av sig - trots det tog inte psykvården hennes förtvivlade rop på hjälp på allvar.
- Jag har sagt: "Han kommer att ta livet av sig, ni måste tro mig", men de har vägrat att lyssna, säger Gitte Nilsson.
Micke "Svullo" Dubois blev 46 år. Vid 19-tiden i går kväll återfanns han hängd i ett källarförråd han har gemensamt med sin exsambo Gitte Nilsson, 35. Polis kallades till platsen. - När folk började ringa och leta efter honom förstod jag att något hade hänt. Jag och min väninna gick dit. Han satt ner. Han hade druckit väldigt mycket alkohol och satt på en pall med snaran runt halsen så att han ströps när han somnade. Gitte Nilsson säger att hon och Micke alltid haft ett öppet förhållande till pressen och hon vill därför berätta om tragedin i Expressen.

Drabbad av diabetes

Micke Dubois och Gitte Nilsson var under många år ett par. Paret separerade i början av september och sedan dess har Micke Dubois enligt Gitte glidit allt längre in i en depression. I somras fick han dessutom beskedet att han drabbats av diabetes och måste gå ner i vikt - eller dö. - Han har alltid sagt: "Lämnar du mig så tar jag livet av mig!" Men det var nödvändigt för mig att gå vidare, det tog så mycket energi att leva med Micke. Jag kände att jag inte orkar längre. Han är en väldigt speciell person. Han mådde så fruktansvärt dåligt. Han fann inte glädje i någonting. Allt han bara ville var att få tillbaka mig. Jag klarade inte det längre, men försökte fortsätta att stötta honom. Hon fortsätter: - Han flyttade till en egen lägenhet här i området. Men han mådde så fruktansvärt dåligt att jag aldrig sett något liknande. Ändå har jag själv jobbat 17 år inom psykvården. Jag har sett många människor ta sitt liv. Den smärta Micke upplevde de sista månaderna förstod jag skulle bli hans död.

Vädjat om hjälp

Micke Dubois har de senaste månaderna vid ett stort antal tillfällen ringt Gitte Nilsson och vädjat om hjälp. Hon har i sin tur vänt sig till psykvården på Huddinge sjukhus - utan resultat: - Jag har ringt och vädjat, jag vet inte hur mycket tid jag lagt ner på det. "Han kommer att dö, för helvete, tro på mig!". De tog in honom till slut, men han fick absolut ingen hjälp. De pytsade i honom lite mediciner och skrev ut honom efter fem dagar. - När jag besökte avdelningen visste Micke inte om han skulle krama mig eller slå mig. Han var så förvirrad. Hade överläkaren som jag hade samtal med lyssnat på mig hade Micke Dubois. han kanske levt i dag. Jag har känt att jag måste hålla mig på avstånd för att inte gå under själv. Därför ville jag att han skulle få hjälp på annat sätt. Men jag blev utskickad från avdelningen. Nu anmäler Gitte Nilsson, som tillsammans med barnen i natt fick stöd av läkare och psykolog, sjukhuset: - Det här resulterar i en anmälning till ansvarsnämnden, det kan jag säga. Det måste jag för att kunna gå vidare. Vad är psykvården för ett jävla skit? Han hade kanske förr eller senare tagit sitt liv i alla fall. Han var en annorlunda natur. Men det var här och nu han inte fick någon hjälp.

"Han hade riggat snaran"

Gitte Nilsson berättar vidare: - Det värsta är att han har berättat för mig hur han hade tänkt ta sitt liv. Precis så blev det. Han hade riggat snaran för över en månad sedan. Jag visste precis hur han skulle göra. Han hade snaran. Han hade sin stol där och berättade att han skulle supa sig full. En sista uppslitande kontakt hade exparet i tisdags kväll. - Allt rasade för honom. Jag såg i hans blick att han bröt ihop. Han hade nått botten. Jag stängde av min mobiltelefon på natten. På onsdag morgon hade han ringt mellan 10 och 20 samtal. Sista samtalen hörde jag att han sov, tungt, tungt. Jag är tämligen säker på att han dog där i onsdags morse.

"Fantastisk pappa"

Samtidigt är det Micke Dubois ljusa sidor och egenskaper Gitte Nilsson vill komma ihåg: - Vi har haft ett stormigt, passionerat förhållande. Jag har älskat honom oerhört mycket. Han har varit fantastisk med sina barn, en fantastisk pappa. Det måste fram. Det här är en stor förlust. Jag vet hur högt han satte mig, hur mycket han älskade mig. Jag vill att ni skriver att han var min lilla hjälte, säger Gitte. Micke "Svullo" Dubois och Gitte Nilsson har sex barn från tidigare förhållanden och gemensamt. Lennart Sjöstrand, vakthavande vid Stockholmspolisens kommunikationscentral: - Det handlar om ett självmord, det finns inga som helst misstankar om brott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag